Castelul de Lut! Povestea din spatele acestui tărâm magic!

castelul de lut

Îți amintești de poveștile Fraţilor Grimm? Ei bine, Castelul De Lut este locul în care te simți parcă într-o altă lume. Aici totul este fermecător. Aici te aștepți să fii servit cu o cană de apă dintr-o fântână magică, să o vezi pe Rapunzel în turnul castelului sau chiar să o întâlnești pe Albă ca Zăpada plimbându-se agale

Am fost fascinată de acest loc. Încă de când am parcat mașina în fața castelului am știut că „micul meu paradis” este și aici. După ce am profitat din plin de această priveliște, am început documentarea. Eram extrem de curioasă cine este acest om din spatele castelului. Cui i-a venit această idee minunată de a transforma un loc aproape părăsit într-o adevărată poveste?

Tot ce vezi în aceste imagini este munca lui Răzvan Vasile, un bucureștean get-beget. Am avut onoarea de a discuta câteva minute bune cu el și de a-mi explica cum a început această minunată poveste.

Sunteți născut și crescut în București. Ce v-a determinat să părăsiți Capitala? 

Răzvan Vasile: „Am vrut să scap de nebunia din oraș. Am venit aici la teren și am simțit că acesta este un loc magic. Terenul l-am achitat în anul 2006, însă m-am apucat de construit abia în anul 2014.”

Cine a avut ideea acestui design? 

Răzvan Vasile: „Eu am ales acest design. Mi-am dorit ceva de poveste. Am schimbat cinci arhitecți, abia ultimul a înțeles exact ceea ce eu îmi doream. Este o combinație între crestele munților și casa piticilor din Albă Ca Zapada.”

Ce dificultăți ați întâmpinat pe durata construcției?

Răzvan Vasile:„Arhitecții nu întelegeau sub nicio formă ceea ce ne dorim noi și din propunerile lor ar fi ieșit total altceva.”

Din ce este construit Castelul de Lut?

Răzvan Vasile: „Este o fundație de beton ciclopian, asta înseamnă 50% beton, 50% piatră. Are o structură de lemn, iar toată această structură este îmbrăcată în cob. Acest cob este de fapt un amestec de nisip, balast, paie și lut. Este asemănător cu materialul de chirpic.”

Ne putem caza deja în Castel? 

Răzvan Vasile: „Momentan nu. Cel mai sigur de anul viitor. Acum lucrăm la restaurant, sper să reușim până la sfârșitul anului să facem restaurantul, iar mai apoi ne vom ocupa de camere. În orice caz, povestea continuă și în interior. Camerele vor fi aranjate în același stil.”

Ce ne va mai oferi Castelul de Lut?

Răzvan Vasile: „Vom avea mai multe colaborări. De exemplu dacă cineva își va dori să călărească, vor avea posibilitatea să o facă aici. Vom avea vouchere pentru turiștii noștri și vom încerca și noi să organizăm mai multe evenimente pe care încă nu le anunțăm pentru că sunt surpriză.”

Am observat că ați ajuns chiar și peste hotare cu acest Castel de Lut. V-ați așteptat? 

Răzvan Vasile: „Sincer ne-am așteptat la un <<boom>>, dar nu atât de repede. Chiar de curând am fost sunat de una dintre marile televiziuni din Suedia care vor veni luni sau marți să facă un reportaj”

BBC, una dintre marile televiziuni și Suedia și toată presa românească! Ce să-și dorească mai mult? A primit deja nu una, ci o multitudine de dovezi că a făcut o treabă excelentă la Porumbacu de Sus.

Castelul de Lut este poziționat la aproximativ 30 de km de Sibiu, chiar în Porumbacu de Sus. Dacă vei căuta pe Google Maps, nu vei avea niciun fel de problemă, te va duce direct până în parcarea din față. E foarte ușor de ajuns chiar și dacă nu ai acces la internet. După ce ieși din Sibiu, continuă pe drumul E68 până ajungi la Porumbacu de jos. Acolo faci dreapta și te mai desparte doar câțiva kilometri de Porumbacu de Sus. Nu trebuie să îți mai explic cum ajungi de acolo la Castelul de Lut. Îl vezi aproape de la intrarea în localitate. Nu ai cum să-l ratezi.

Pentru numai cinci lei te vei bucura de un aer curat și de poveste. Noi am nimerit într-o zi destul de rece, dar nu a fost problemă. M-am încălzit cu o ciocolată caldă. Mai mult decât atât, poți să pleci acasă și cu un suvenir. Ceea ce pe mine m-a impresionat și m-a făcut să mă simt din nou un copil este cutia zânelor. Dacă ajungi aici nu uita să-ți pui o dorință și să o lași în cutie. Poate cine știe? Zanele îți vor împlini visul.

Așadar, dacă ai drum spre Sibiu nu uita să vizitezi Castelul de Lut.

castelul de lut

CITEȘTE ȘI:

THE MAGIC OF SKOPJE! GHID DE CĂLĂTORIE

HALKIDIKI, GHID DE CĂLĂTORIE! TU CÂND AI FOST ULTIMA DATĂ CU PĂRINȚII TĂI ÎNTR-O VACANȚĂ?

Articole recomandate

2 comentarii

  1. […] CASTELUL DE LUT! POVESTEA DIN SPATELE ACESTUI TĂRÂM MAGIC! […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.