Să alegi Parisul pentru sărbătorile de iarnă este, probabil, cea mai buna idee. Am petrecut primul Revelion în stradă, înconjurată de peste două milioane de oameni. Am vizitat muzee, ne-am plimbat prin ploaie și am mâncat cea mai bună mâncare vegană.
În fiecare an îmi petrec Crăciunul acasă la Oradea, împreună cu familia. Locuiesc în București din 2011, iar de atunci și până astăzi s-a întâmplat o singură dată să nu ajung acasă de Crăciun. A fost primul an din viața mea când mi-am petrecut sărbătorile de iarnă la muncă și nu a fost deloc plăcut. Anul trecut, imediat după sărbători am plecat la Londra, acolo unde o bună prietenă locuiește de mulți ani. Târgul de Crăciun din Londra este de-a dreptul spectaculos. Dacă te pregătești să pleci la Londra și ai nevoie de un ghid de călătorie, îl găsești aici.
Anul acesta am ales Parisul. Trebuie să recunosc că sunt extrem de norocoasă să am prieteni în multe colțuri din Europa. În Paris locuiește Mădălina, cea mai bună prietena a mea. Am devenit prietene înainte să ne naștem, mamele noastre fiind cele mai bune prietene, bunicile la fel. M-am gândit de multe ori că trebuie să ducem tradiția mai departe, iar dacă Dumnezeu ne va binecuvânta cu două fetițe, ar fi tare frumos să devină și ele cele mai bune prietene. 🙂

Cum ajungi în Paris?
Noi am decolat din Debrecen și am aterizat la Beauvais, un orășel la aproximativ 80 km de Paris. Poți să alegi și aeroportul Charles de Gaulle, dar prețurile biletelor de avion sunt mult mai mari. Ca să ajungi de la Beauvais până în Paris trebuie să îți cumperi un bilet de autobus cu destinația Porte Maillot care costă maximum 20 de euro pe persoană. De acolo găsești trenuri cu care poți să ajungi în toate zonele din Paris.
Îți recomand cardul pentru transport care costa aproximativ 30 de euro pe săptămână. Astfel, nu-ți vei mai bate capul cu biletul de metrou, tren, tramvai sau autobus. Plătești o dată pentru toată vacanță și ai scăpat de o grijă.
Ce vizitezi în Paris?
Bineînțeles, fiecare alege să-și petreacă vacanța așa cum dorește. Totuși, eu cred că e păcat să ajungi în Paris și să nu vizitezi tot ce e de vizitat.
Muzeul Rodin
Probabil te așteptai să încep cu turnul Eiffel, dar nu. Am început cu Muzeul Rodin pentru că m-a fascinat cu adevărat. Am găsit aici sculpturi care îi aparțin lui Auguste Rodin, unul dintre cei mai cunoscuți sculptori francezi. Muzeul este găzduit de hotelul Biron, asta pentru că în timpul vieții, Rodin obișnuia să-și petreacă cel mai mult timp aici, sculptând.


Phanteon
Panteonul a fost construit inițial ca biserică închinată Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului. În timp, însă, a devenit loc de odihnă pentru multe personalități franceze. Printre numele celebre înmormântate aici se numără Voltaire, Victor Hugo și Louis Braille.
Braille este cel care a inventat limbajul Braille cu ajutorul căruia orbii reușesc să citească chiar și în ziua de azi. Am citit povestea lui ulterior și mi s-a părut extrem de interesantă. Povestea lui Braille a început atunci când acesta avea trei ani. În timp ce se juca, s-a rănit la ochi. Cu toate că a primit toate îngrijirile existente la acea perioadă, a făcut o infecție care s-a extins şi la celălalt ochi, lăsându-l orb. Pe când Braille avea doar 16 ani a inventat un cod care consta în şase puncte dispuse pe două şiruri paralele, fiecare set de şiruri reprezentând o literă. Braille a devenit profesor la Institutul Naţional al Tinerilor Orbi din Paris şi și-a învățat studenții acest cod care a fost răspândit în toată lumea.

Notre-Dame
Catedrala este vizitată de 13 milioane de persoane anual, mai exact o medie zilnică de 30.000 de oameni. Asta înseamnă că este puțin mai căutată decât turnul Eiffel. 🙂 Două dintre cele trei clopote care au devenit faimoase datorită cărții lui Victor Hugo, „Cocoșatul de la Notre Dame”, au fost distruse în timpul revoluției franceze. Excepție a făcut marele clopot Emmanuel, care poate fi auzit și în ziua de astăzi din când în când.


Louvre
Se spune că ai nevoie de două săptămâni ca să apuci să-l vizitezi cap-coadă. Noi am ajuns destul de târziu aici și am apucat să stăm doar cinci ore. Îndeajuns încât să vedem Gioconda. Apropo de asta, trebuie să vă povestesc ce am pățit când am mers să văd și eu celebra operă de artă a lui Leonardo Da Vinci. Era extrem de aglomerat și stăteam pur și simplu la rând într-o încăpere imensă pentru a o vedea pe Mona Lisa. Eu cred că atunci când mergi la un astfel de muzeu trebuie să ai timp să admiri, trebuie să cunoști cât de cât povestea picturilor și așa mai departe. Așadar, eu voiam să văd tabloul, iar pentru asta am stat la rând mai bine de 30 de minute. Am constatat cu stupoare că motivul pentru care așteptasem atât de mult erau selfie-urile. Nu, nu glumesc. Oamenii făceau câte două, trei poze tabloului, după care își făceau câte 10, 20 de selfie-uri cu Mona Lisa. Ori sunt eu nebună, ori asta e puțin deplasat?
Muzeul Louvre este mult mai fascinant decât un selfie cu Mona Lisa. Este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța și unul dintre cele mai importante din lume. Aici găsești opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din antichitate până la 1848. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.


Turnul Eiffel
Am ajuns și la faimosul Turn Eiffel, de altfel și simbolul Franței. Gustave Eiffel este cel care a cumpărat brevetul turnului ce astăzi îi poartă numele. Aș vrea să mă laud puțin și să amintesc de inginerul român Gheorghe Pănculescu. Gustave Eiffel a declarat că turnul nu ar fi putut fi înălţat atât de repede, în timpul record de numai doi ani şi patru luni, dacă cu un deceniu înainte de inaugurare un român nu ar fi realizat un proiect ingineresc revoluţionar. Cel care l-a recomandat pe român a fost nimeni altul decât Vasile Alecsandri, undeva prin anii 1869.

Printre obiectivele turistice pe care le-am mai vizitat și pe care îți recomand să le vizitezi și tu se numără Sacre Coeur, Muzeul Armatei, Grădinile Luxemburg și Arcul de Triumf.

După o săptămână ceasul meu îmi spunea că am făcut 40 de km pe jos și tind să-l cred pentru că prea buștean dormeam în fiecare noapte. Sunt multe de povestit despre vacanța noastră la Paris. În curând va fi gata și vlogul, așa că urmează să ne vedem data viitoare pe Youtube.
P.S Revelionul l-am petrecut în fața Arcului de Triumf, iar ca să ajungem până acolo, am fost nevoiți să trecem prin asta:

Mai multe, pe Youtube!
Aici găsești și canalul meu de Youtube. Dacă îți place ce găsești acolo, nu uita să dai și un subscribe. Ajută! 🙂
CITEȘTE ȘI:
AMSTERDAM, AICI AM AFLAT CE ÎNSEAMNĂ LEGALIZAREA DROGURILOR ȘI A PROSTITUȚIEI
[…] 40 DE KM PE JOS PRIN PARIS! GHID DE CĂLĂTORIE | MY KIND OF PARADISE […]
[…] 40 DE KM PE JOS PRIN PARIS! GHID DE CĂLĂTORIE | MY KIND OF PARADISE […]