Cappadocia pare să fie scoasă din cărțile cu povești pentru copii. M-am îndrăgostit de locul ăsta iremediabil și scriu acest ghid de călătorie în speranța că te voi convinge să vizitezi și tu acest loc minunat.
Cappadocia este acea destinație care te rupe de realitate. Când pleci într-o vacanță în Europa ești conștient de ceea ce te așteaptă. Stabilești încă de acasă obiectivele turistice pe care vrei să le vizitezi, știi că trebuie să te deplasezi cu metroul sau cu un mijloc de transport în comun și ești pregătit să vezi clădiri mari și impunătoare, ca-n occident. Ei bine, în Cappadocia nu vezi așa ceva. Nu vezi nicio stație de metrou, nu vezi niciun tramvai, nu vezi blocuri sau clădiri care să te lase cu gura căscată. Vezi stanci și atât!

Probabil te întrebi de ce ai plăti pentru o vacanță în care să vezi doar niște stânci. Cappadocia este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, se mai numește „The land of beautiful horses” și este considerat cel mai frumos loc din lume de unde poți să zbori cu balonul. Astea sunt doar o parte din motivele pentru care ar trebui să ajungi și tu aici.

Ca să te pregătesc pentru următoarea ta vacanță, mai jos am pregătit cinci întrebări cu răspunsuri care sigur îți vor fi de folos.
1. Cum ajungem în Cappadocia?

Singurul aeroport din zona este în Kayseri. Noi am plecat din București și am facut escala la Istanbul. Am călătorit cu compania aeriana Turkish Airlines.
2. Cum e temperatura în Cappadocia?

Pe timpul verii sunt în medie 40 grade C. Totuși, e bine să ai la tine și un hanorac. Chiar dacă pe timp de zi vei avea senzația că te sufoci din cauza căldurii, serile sunt răcoroase.
3. La ce hotel ne cazăm?

Ai două variante. Ori te cazezi la un hotel în grotă, ori la un hotel normal. Noi am ales inițial un hotel normal, însă când am ajuns acolo am aflat că este primul hotel din lume săpat vreodată în stâncă. Se numește Kaya Hotel, iar serviciile sunt ireproșabile. Am plătit pentru 3 nopți de cazare 220 euro, asta înseamnă 110 euro/ persoană. Hotelurile în stâncă sunt foarte căutate și sunt ceva mai scumpe. Dacă alegi să te cazezi la un hotel normal, categoric vei plăti mai puțin.
Trebuie, însă, să ții cont de un lucru foarte important atunci când alegi un hotel săpat în stâncă. Trebuie să fie foarte bine aerisit, așa că alege unul cu cel puțin trei stele. Altfel, riști să te întorci acasă cu telefonul sau laptop-ul stricat din cauza umidității.
4. De câți bani avem nevoie pentru trei zile în Cappadocia?

Cappadocia nu este scumpă. O măsă pentru două persoane costă în jur de 70 de lire turcești, asta înseamnă 15 euro. Totul este ieftin, începând de la mâncare, până la suveniruri. Nu știu cât ești dispus să scoți din buzunar pentru cadouri, suveniruri sau mâncare, așa că îți spun exact de câți bani ai nevoie pentru a vizita regiunea.
Pentru că aici nu găsești metrou sau tramvai, nu vei putea să te plimbi de unul singur. Cappadocia este o regiune, nu este un oraș, așadar ai nevoie de un ghid turistic care să te ducă în toate orașele din regiune pe care trebuie să le vizitezi. Toți cei care ajung aici apelează la un ghid. În mare parte, fiecare hotel are contract cu câte o agenție de turism care organizează tururi speciale pentru turiști. De exemplu, noi am făcut „red tour” și „green tour”. Sunt cele mai populare, majoritatea oamenilor care ajung aici aleg în prima zi „red tour”, iar în a doua zi „green tour”. Mai jos vei găsi toate obiectivele turistice pe care le poți vizita în aceste tururi.
Noi am plătit pentru un tur 120 de lire, asta înseamnă 30 euro maximum.
5. Cum ajungem să zburăm cu balonul?

Tot cu ajutorul agențiilor. După cum îți spuneam mai sus, aproximativ toate hotelurile au contract cu diverse agenții de turism. Trebuie să iei legătura cu cineva de la recepția hotelului la care te vei caza pentru a rezerva un loc în balon. Prețurile încep de la 85 de euro pe persoană. Cu cât sunt mai multe persoane în balon, cu atât prețul e mai mic. Cu cât sunt mai puține persoane în balon, prețul crește.

Asta este harta pe care o vei primi de la agențiile de turism. Sunt patru variante, dar două dintre ele sunt cele mai căutate: red tour (porțiunea roșie de pe hartă) și green tour (porțiunea verde de pe harta).
Red Tour:
1. Esentepe Village
Aici ai parte de prima întâlnire la propriu cu Cappadocia. Este de fapt un punct panoramic. Aici vei găsi un restaurant cu o priveliște superbă și câteva cave-uri pe care poți să le vizitezi. În aceste grote locuiau cândva oameni.

2. Goreme Open Air Museum

Este un muzeu în aer liber cu zeci de mănăstiri construite în stâncă. Fiecare mănăstire are câte o biserică proprie. Goreme înseamnă „nu ne puteți vedea aici”. Creștinii au numit acest oraș așa pentru că acum două milenii au fugit din sud pentru a se ascunde de persecuția musulmanilor. Aceste biserici sunt printre cele mai vechi biserici din lume.

Ceea ce pe mine m-a fascinat a fost faptul că în fiecare biserică se intră printr-un tunel care are maximum un metru înălțime. Motivul? Oricine vrea să intre în mănăstire trebuie să intre aplecat.
Din anul 1984 Muzeul Goreme este mebru al Patrimoniului Mondial UNESCO.
3. Love Valley

Nu, nu are nicio legătură cu dragostea. Nu vezi stânci în formă de inimioară, nici nu e vreun loc romantic. De fapt, depinde de viziunea fiecăruia. 🙂 Se numește „Love Valley” pentru că aici toate stâncile au formă de…ciupercă, să zic așa.


4. Monk’s Valley

Ăsta este locul care pe mine m-a dat pe spate. Este tot un punct panoramic și se numește așa datorită pilonilor din stâncă unde calugarii au construit adaposturi și biserici. Aici ei obișnuiau să cultive vița de vie. Probabil te întrebi de unde au răsărit toate stancile astea sau cum au apărut. M-am întrebat și eu asta și am aflat răspunsul. Acum sute de ani în regiunea Cappadocia existau trei vulcani activi. Cândva totul era o stâncă, însă din cauza eroziunii au rămas doar aceste forme.




Încă există, totuși, bucăți mari de stâncă care probabil peste vreo 100 sau 200 de ani vor deveni la fel ca cele din „Love Valley”. Ca să-ți dai seama cât de veche este o stâncă trebuie să te uiți la „cap”. Dacă este subțire, este veche/bătrână. Dacă este gros, atunci stânca urmează să treacă prin transformări peste câțiva zeci sau chiar sute de ani, depinde de „vârsta” fiecarei stânci.


5. Imagination Valley

Se spune că trebuie să vii aici după ce bei măcar un pahar de vin. Eu nu am băut și tot a funcționat. Locul ăsta îți provoacă imaginația. Fiecare stâncă seamănă a ceva. Unele în formă de mână, altele în formă de rățușcă, altele în forma de cămilă. Aici este locul în care realitatea se întâlnește cu imaginația. 🙂
Ei bine, asta a fost „red tour”. Pe lângă obiectivele turistice, agenția îți mai pune la dispoziție și o masă la un restaurant împreună cu grupul de turiști.
Green Tour:
1. Orașul subteran

Aici se ascundeau oamenii în timpul războaielor și în perioadele în care vulcanii erupeau. Nimeni nu ştie câte oraşe subterane ascunde Cappadocia. Până acum au fost descoperite opt oraşe şi numeroase sate mai mici, însă cu siguranţă mai sunt şi altele ce se ascund în subteran. Cel mai mare oraş subteran din Cappadocia, Derinkuyu, a fost descoperit abia în 1965. Este considerat cel mai mare și mai misterios oraș subteran descoperit vreodată și a fost construit datorită formaţiunilor geologice nemaiîntâlnite pe glob. Arheologii şi speologii au descoperit că orașul subteran se întindea pe cel puţin 18 etaje sub pământ până la o adâncime de aproximativ 85 de metri, şi putea găzdui aproximativ 30.000 de oameni. Oraşele erau luminate cu torţe sau cu lămpi cu ulei de in, acestea producând suficientă căldură pentru a menţine temperatura la un nivel plăcut. Foloseau uleiul de in pentru că altfel riscau să se sufoce de la fum.
Am coborât până la etajul 7 al orașului subteram și am fost de-a dreptul fascinată. Este șocant să conștientizezi că acei oameni au săpat atât de adânc în pământ. Există încă bucătării și locuri în care își țineau proviziile pentru că stăteau acolo câteva luni de zile. Fiecare bucătărie era și o capană pentru inamici. Orașul este format din sute, chiar mii de tuneluri, unele dintre ele fiind atât de strâmte încât trebuia să mergem aproape în patru labe. Nu le-au făcut așa pentru că erau mici, ci pentru că inamicii nu aveau altă soluție decât să intre unul câte unul. În așa fel, oricine intra în orașul subteran era omorât.
2. Ihlara Valley

Aici vei vedea al doilea cel mai mare canion din lume. Știm bine că primul loc îl ocupă Grand Canyon, dar dacă tot este atât de dificil să ajungem în America, cred că mai degrabă dăm o fugă în Cappadocia pentru a-l vedea pe cel care ocupă locul doi ca lungime. Această zonă este total diferită de restul regiunii, dar la fel de frumoasă. Dacă îți place natura și ești pregătit psihic și fizic să faci patru km pe jos, ești în locul potrivit.
De aici am luat-o la pas până în orașul Selime. Ne-am plimbat pe malul râului Melendiz, iar după primii doi km am făcut un popas la o cafenea pe râu. A fost de-a dreptul superb, fiecare masă a fost, practic, înlocuită cu un separeu care plutea efectiv pe râu. Înainte să intri trebuia să te descalți. Aici am băut un ceai turcesc, după care am pornit din nou la drum.

3. Catedrala Selime

Este cea mai mare clădire religioasă din Cappadocia. Mănăstirea a fost abandonată după secolul al XVI-lea și nimeni nu a mai folosit-o, cu excepția păstorilor și a copiilor din sat care, din nefericire, au deteriorat-o.

Asta a fost „Green Tour”. Pachetul a inclus, bineînțeles, o masă pe râu împreună cu grupul de turiști.
Zborul cu balonul

A fost cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o vreodată. Vara aceasta a fost una ciudată în Cappadocia. În mod normal este foarte cald, iar vântul bate domol. Pentru a zbura cu balonul e nevoie ca vântul să nu depășească 12 km/h. În ziua în care am ajuns în Cappadocia, cei de la hotel ne-au anunțat că nu vom putea zbura cu balonul din cauza vântului. După două zile, însă, am avut norocul de a prinde dimineața perfectă pentru zbor. Ne-am trezit la ora trei dimineața și am văzut cel mai frumos rasarit din viața mea, din balon. Aici cuvintele nu-și mai au rostul.




Înainte să închei aș vrea să-ți spun încă o dată! Cappadocia este cel mai frumos loc pe care l-am văzut vreodată. Îți transmite o stare, are o poveste incredibilă și indiferent cine esti, cu ce te ocupi, câți ani ai sau ce preferințe ai, că îți place marea sau muntele, Cappadocia te va fascina.
#ilovecappadocia
Citește și:
ROMA, VĂZUTĂ PRIN OCHII UNUI LOCALNIC! GHID DE CĂLĂTORIE!
CUM AM PLECAT LA MILANO CU DOAR 100 DE EURO! GHID DE CĂLĂTORIE
BERLIN, GHID DE CĂLĂTORIE! TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE VIITOAREA TA VACANȚĂ
[…] CAPPADOCIA, CEL MAI FRUMOS LOC PE CARE L-AM VĂZUT VREODATĂ! […]
[…] CAPPADOCIA, CEL MAI FRUMOS LOC PE CARE L-AM VĂZUT VREODATĂ! […]
[…] CAPPADOCIA, CEL MAI FRUMOS LOC PE CARE L-AM VĂZUT VREODATĂ! […]