Cracovia a fost ultima destinație din road trip-ul nostru, dar și cea care ne-a cucerit iremediabil. Istoria și farmecul orașului ne-a fascinat. Mi-am dorit de foarte mult timp să ajung aici și sunt sigură că într-o zi mă voi întoarce. Sunt prea multe de vizitat în Cracovia, iar cele două zile petrecute aici nu au fost suficiente.
Istoria nu a fost punctul meu forte la școală, dar călătorind am început să o învăt din curiozitate. De asemenea, am și un profesor bun acasă. Soțul meu este pasionat de istorie și are talent de povestitor. Așa că, în timp ce el se afla la volan, eu citeam istoria Poloniei. Un curs de istorie de cinci ore, căci atât am făcut din Praga până în Cracovia.
Ne-am cazat într-un apartament extrem de frumos, la 15 minute de centrul istoric al Cracoviei. Se numește „Mercedes Inn” și are nota 9.5 pe Booking. Avea aer condiționat, ceea ce pentru noi era un lux după experiența în Praga.
Cracovia este un oraș destul de mic. Noi nu am folosit deloc mașina. Ne-am plimbat pe jos non-stop, ba chiar într-o zi am făcut un record de 15 km. Parcările sunt la fel de scumpe ca în Viena, undeva la 3,5 PLN pe oră, dar sunt multe parcări care te taxează pe 24 ore. Noi am plătit 30 PLN pe zi.
În prima zi n-am apucat să facem prea multe. Am făcut o plimbare până în centrul istoric al orașului. Se mai numește și piața centrală și e considerată cea mai mare piață medievală din Europa. Cracovia este capitala culturală a Poloniei și este mult mai vizitată decât Varșovia, capitala țării. În centrul istoric poți să vizitezi Biserica Sf. Maria, Turnul Primăriei, Muzeul Sukiennice și câteva biserici catolice.

Am întâlnit câteva asemănări între Cracovia și Praga. De exemplu, legenda spune că Biserica Sf. Maria din Cracovia a fost construită de doi frați care voiau să-și impresioneze tatăl. Fratele mai mare, însă, și-a omorât fratele mai mic din invidie. Turnul fratelui mai mic era mai înalt și mai frumos. Ulterior, fratele mai mare s-a aruncat de pe acoperișul catedralei.
La fel exista Biserica Tyn din Praga care are două turnuri construite în stil gotic. Turnurile bisericii nu sunt egale. Un turn este mai solid și reprezintă partea puternică a familiei, adica barbatul, iar celalalt turn este mai mic si reprezinta partea feminina dintr-o familie. De asemenea, turnul este poziționat puțin mai în față decât celălalt, simbolizând poziția bărbatului față de femeie. Mai multe despre Praga gasesti aici.

Să revenim la Cracovia noastră. Piața medievală din Cracovia are multe de oferit. Atmosfera este întreținută în permanență de trăsurile cu turiști și de demonstrațiile păpușarilor. De asemenea, aici se organizează extrem de des spectacole surpriză pentru turiști. După ce am vizitat piața medievală, ne-am așezat la o terasă cu vedere spre Biserica Sf. Maria. Am vrut să încerc ceva specific polonez, așa că mi-am comandat colțunași cu umplutură de cartofi și ciuperci. Marius a ales cârnăciorii polonezi și bineînțeles vodka. Soțul meu consumă extrem de rar alcool, dar trebuia să încerce vodka poloneză. E super renumită la ei. Deci, în Polonia trebuie să încerci vodka, iar în Cehia berea.


A doua zi am început, practic, să descoperim orașul. Ne-am trezit devreme, mai exact la 5 A.M și am repetat experiența din Praga. Am făcut un photo shooting pe strazile goale ale Cracoviei, iar pe la 7 A.M ne-am așezat la singura cafenea deschisă. Am băut o cafea fierbinte, iar apoi ne-am îndreptat către Castelul Wawel. Ceva de vis!


Există o legendă cu un dragon care a trăit într-o peșteră la poalele dealului Wawel, pe malul râului Vistula. Se spune că în timpul conducerii lui Krak, fondatorul legendar al orașului, un dragon distrugea localitățile din întreg ținutul, omora oameni și jefuia casele locuitorilor. Legenda spune, însă, că marea problema a oamenilor era faptul că cea mai mare plăcere a dragonului era să devoreze fetele tinere. Ca să-l liniștească, oamenii lăsau o fată tânără în fața peșterii sale o dată pe lună. În timp, singura fatî tânără care a rămas în viață a fost Wanda, fiica regelui. Ca să-și salveze fiica, regele a promis mâna Wandei oricui va putea să-l distrugă pe dragon. Singurul care a reușit să omoare dragonul a fost un cizmar care a umplut un miel cu sulf și l-a pus în fața peșterii dragonului. Dragonul l-a mâncat, iar apoi ca să-și stăpânească durerile din stomac a băut jumătate din raul Vistula. Și uite așa dragonul s-a umflat și a crăpat, iar Wanda și Skuba, cizmarul, au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.
Există un dragon imens exact lângă castel. N-am putut să-i facem poze pentru că la ora 8 A.M când ajunsesem noi, era extrem de aglomerat. Castelul este superb. Noi, din păcate, am reusit să-l admirăm doar din exterior pentru că erau sute de oameni la coadă, iar noi eram mult prea lihniți ca să mai suportăm o asemenea aglomerație.






După ce am tras un pui de somn de vreo cinci ore, am pornit din nou la drum și am ajuns în Kazimierz, orașul evreilor. Aici începe cu adevărat istoria tulburatoare a Poloniei. Am fost fasinată de tot ce am văzut acolo, așa că am facut un articol separat despre acest cartier. Click aici!
Mă găsești și pe Instagram aici.
Citește și:
PHOTO SHOOTING LA 5 DIMINEAȚA ÎN PRAGA