Kazimierz este locul perfect pentru câteva ore ilustrate de istorie. Aici poți să vizitezi fabrica lui Schindler, poți să te plimbi pe străzile care au fost platourile de filmare ale filmului cu același nume și bineînțeles să vizitezi Muzeul Evreiesc.

Dacă ești pasionat de istorie și știi câte ceva despre Al Doilea Razboi Mondial, despre Holocaust sau despre încercarea lui Hitler de a distruge toți evreii, Kazimierz este, categoric, cartierul pe care trebuie să-l vizitezi dacă ajungi în Cracovia.
Aici locuiau evreii după ce au fost alungați din Cracovia. Pe atunci, ei au transformat acest cartier într-un oraș, având propria primărie și piață.



Am făcut vreo 35 de minute din centrul medieval al Cracoviei până în Kazimierz, așa că imediat după ce am ajuns în piață, am căutat un loc în care să bem ceva rece și să ne odihnim. Ne trezisem la cinci dimineața și aveam deja vreo 10 km parcursi pe jos.

După ce am mai prins curaj, am pornit spre Muzeul Evreilor. Pe străzi, însă, am văzut asta.



Aici istoria își spune cuvântul. Cartierul îți trezește niște sentimente parcă de frică, șoc și compasiune, toate adunate la un loc. În timp ce ne plimbam, citeam despre evreii care au locuit aici. Probabil și asta a făcut ca vizita noastră în Kazimierz să fie atât de profundă.
Evreii care locuiau aici erau în mare parte meșteșugari, comercianți, artiști, profesori. Când a început Al Doilea Razboi Mondial cartierul a fost grav avariat. Hitler și-a dorit să distrugă rasa evreiască, ba chiar voia să înființeze în Kazimierz un muzeu numit „Muzeul Rasei Dispărute”. Din trecut s-au păstrat multe clădiri monument, dar multe case au devenit nelocuibile sau ruine.

Am stat aproape o ora în „Muzeul Evreilor”. Nu este mare, dar este fascinant. Am aflat că naziștii după ce au invadat Cracovia au transformat un cimitir evreiesc într-o stație de autobus. Au folosit crucile de piatră ale mormintelor pentru a asfalta drumul și a construi stația.







După „Muzeul Evreiesc” am ajuns la Fabrica lui Schindler care, din păcate, era închisă, așa că nu am reușit să o vizităm.
Majoritatea obiectivelor turistice sunt închise lunea. Dacă știam asta, îmi organizam altfel vacanța. Așadar, dacă vizitezi Cracovia, să ții cont de acest detaliu.
Oskar Schindler a salvat de la Holocaust aproximativ 1200 de evrei, angajându-i în fabricile sale. Așa și-a risipit toată averea, salvând muncitorii evrei de la gazare. După război, Schindler a fost ajutat financiar de organizațiile evreiești.




Mă găsești și pe Instagram aici.
Citește și:
PHOTO SHOOTING LA 5 DIMINEAȚA ÎN PRAGA
[…] LA PAS PRIN KAZIMIERZ, CARTIERUL EVREIESC DIN CRACOVIA […]
[…] După ce am tras un pui de somn de vreo cinci ore, am pornit din nou la drum și am ajuns în Kazimierz, orașul evreilor. Aici începe cu adevărat istoria tulburatoare a Poloniei. Am fost fasinată de tot ce am văzut acolo, așa că am facut un articol separat despre acest cartier. Click aici! […]