Nici bine n-am scăpat de durerile nașterii, că am făcut mastită. Febră 41 și o durere insuportabilă. Este tot ce îmi lipsea acum.
Mastita o putem face din cauza imunității slăbite, a suprasolicitării sânului sau pur și simplu a folosirii incorecte a aparatului de muls. Eh, la mine cred că au fost toate adunate la un loc.
Din dorința de a le oferi cât mai mult lapte matern copiilor, se pare că le-am făcut mai mult rău decât bine. În plus, m-am chinuit și pe mine câteva zile bune. Ce s-a întâmplat, de fapt: În timp ce mă pompam, am simțit că m-am rănit. După ce mi-am masat sânul preț de câteva secunde, am continuat pomparea.
În următoarele două ore am simțit un discomfort la sânul respectiv și ușor, ușor au început durerile. Mi-am masat sânul cu ulei de măsline, combinat cu ulei esențial de lavandă. Degeaba. Am intrat în cadă și am făcut o baie fierbinte, timp în care am continuat să-mi masez sânul. Degeaba. Sânul a început să mi se întărească, așa că mi-am pus o compresă cu gheață, dar tot degeaba. La trei ore de la pompare am început să am frisoane. M-am pus în pat și m-am acoperit cu o pătură groasă. Dârdâiam de frig. În mai puțin de o oră am simțit că mă ia febra. De la ora 18:00 până la ora 22:00 febra ajuns la 41.
Sincer vă spun, primul gând a fost că m-am pricopsit și eu cu vreun coronavirus. Luasem două pastile de paracetamol, vitamina c fiolă, dar febra creștea de la o jumătate de oră la alta. Abia pe la ora 1:00 mama mi-a dat un ibuprofen și a reușit să-mi scadă febra.
Dimineața am luat-o de la capăt. Febră și frisoane. Sânul mă durea îngrozitor. Mama și soțul meu erau deja în panică. Eu începusem să le interzic să mă atingă. Ba chiar le-am spus să-mi dea o mască, de teamă să nu-i infectez și pe ei.
Mi-am sunat imediat doctorul de familie, i-am spus ce simptome am și am primit diagnosticul: mastită. Mi-a recomandat un tratament și mi-a sugerat să iau legătura cu ginecologul meu, ceea ce am și făcut.
Astfel, am ajuns de urgență la maternitate, după două zile de dureri și febră. Aflasem că nu trebuia să alăptez dacă am febră mai mare de 38 și cu atât mai puțin dacă aveam mastită. Am primit un tratament cu oxacilină și aspirină tamponată și mi s-a interzis să alăptez din sânul afectat.
Am scăpat de febră chiar în ziua aceea, dar durerile de sân au mai continuat câteva zile. Mi-a fost greu să nu mai alăptez din sânul cu pricina pentru că e sânul care produce cel mai mult lapte. Celălalt n-ar putea sătura nici o vrăbiuță, dar am respectat sugestia doctorului. M-am muls și am aruncat laptele.
După două zile au început repercusiunile. Copiii plângeau încontinuu și nu puteau dormi. Erau extrem de agitați și păreau să aibă dureri mari. Cred că nu sunt singura mamă care analizează surpriza din scutec, nu? Așa mi-am dat seama că erau constipați. Așa că, am decis să continui alăptarea din ambii sâni.
Ulterior, am găsit „Ghidul pentru alăptare a lui Jack Newman”. Dacă aveam mustrări de conștiință că îmi alăptez copiii în timp ce am mastită, el a reușit să mă liniștească. Se pare că el chiar recomandă asta, iar motivul pare să fie mai mult decât plauzibil. Mama și copilul fac schimb de germeni. Copilul a intrat deja în contact cu bacteria înainte ca mama să aibă simptome. Astfel, dacă bebelușul s-a îmbolnăvit, ceea ce este puțin probabil, singurul mod în care îl putem ajuta să lupte împotriva bacteriei este să-l alăptăm.
Jack Newman este cel mai cunoscut specialist în alăptare din lume și primul care a deschis vreodată o clinică pentru alăptare. Cartea lui este absolut genială, eu o recomand cu toată încrederea.
Instagram – Raluca Onuc
Facebook – Raluca Onuc
[…] AM FĂCUT MASTITĂ […]