Alăptarea gemenilor

Alăptarea trebuie să fie plăcută, nedureroasă și categoric nu trebuie să fie o presiune pentru proaspetele mămici.

Presiunea alăptării

Teoria e simplă, desigur. Practica e ceva mai grea. Presiunea alăptării există și ea începe uneori chiar din maternități. Pe când proaspetele mămici ar trebui susținute în alăptare, ele sunt de cele mai multe ori descurajate.

Nu știu dacă voi ați trecut prin asta, dar eu am fost trasă sfidător de sâni pentru a mi se demonstra că nu am lapte. Pe lângă asta, în momentul în care o asistentă m-a văzut cu o sticlă de ceai în mână, mi-a râs efectiv în față. Era un ceai de lactație. Multe femei consumă astfel de ceaiuri pentru a grăbi pornirea lactației. Indiferent dacă funcționează sau nu, consumul unui ceai de lactație reprezintă încercarea și interesul mamei pentru a-și alăpta copilul. Sub nicio formă nu trebuie luată în râs. Cu atât mai puțin la câteva ore după naștere, când mama este extrem de dornică să-și pună pentru prima dată copilul la sân.

Asta mi s-a întâmplat mie, iar după aceste episoade m-am închis în rezerva mea din spital și am tras o tură zdravănă de plâns. NU, categoric nu așa trebuia să înceapă experiența mea în alăptare.

Asistentele din maternitate au fost primele care au pus presiune pe mine în ceea ce privește alăptarea. După ce m-am întors acasă, am fost eu.

„Nu am suficient lapte pentru amândoi”, „Copiii nu se satură”, „Laptele meu nu este suficient de nutritiv pentru ei”

În unele cazuri, chiar soțul sau membrii familiei pot pune presiune pe femeile care sunt începătoare în alăptare. Dacă nu sunt ei, cu siguranță e o prietenă sau o cunoștință.

Am citit multe despre alăptare și mi-am dat seama că nu tot ce scrie la carte, se potrivește și în viața reală. Așadar, am învățat să-mi ofer încredere și timp.

Alăptarea exclusivă în cazul gemenilor

Alăptarea exclusivă în cazul gemenilor mi se pare imposibilă. Probabil sunt femei care produc extrem de mult lapte, dar nu este și cazul meu.

Spre exemplu, acum, copiii mei mănâncă la o masă 150 ml de lapte. Asta înseamnă că eu ar trebui să produc 300 de ml de lapte o dată la trei, patru ore. În momentul de față eu produc în cel mai bun caz 200 ml.

În primele două luni i-am alăptat exclusiv la sân. Nu a fost ușor, se trezeau destul de des plângând și reprizele de somn erau mult mai scurte. Copiii erau veșnic înfometați, iar eu extrem de obosită.

Pomparea

Ca să mă conving dacă am lapte suficient încât să-i satur pe amândoi, am început să mă mulg. Așa mi-am dat seama că produc suficient lapte pentru un singur copil, dar în niciun caz pentru doi.

Am renunțat la toate ideile preconcepute pe care le aveam. Nu m-am mai ambiționat să-i hrănesc exclusiv la sân. Am înțeles că am doi copii și că e extrem de greu să-i satur pe amândoi. Am încetat să mai pun presiune pe mine, iar acum sunt liniștită.

Am început pomparea cu pompa electrică de la Kids Care despre care v-am mai povestit într-un articol. Dacă vrei să afli mai multe despre ea, click aici. Eu mi-am făcut treaba cu ea excelent. Este una dintre cele mai folosite pompe electrice, este la un preț accesibil, iar eu, sincer vă spun, nu am ce să-i reproșez. Extrage laptele bine, repede și este chiar silențioasă.

Acum, mă pregătesc să fac un upgrade. Trec pe o pompă electrică dublă de la Spectra.

Programul nostru de alăptare

În fiecare dimineață, alăptez pe unul dintre ei, prin rotație, în pat. Alăptarea durează între 20 și 40 de minute, niciodată mai mult. Încerc pe cât posibil să nu-i las să adoarmă la sân. Ei trebuie să înțeleagă că la masă se mănâncă, nu se doarme. Dacă adorm, îi gâdil în talpă, sub bărbie sau uneori le schimb scutecul pentru a fi sigură că se trezesc. Îi țin mereu la râgâit. MEREU! Altfel, vomită tot ce au mâncat și mi-e tare ciudă când se întâmplă asta cu laptele meu. Laptele matern este tare prețios în casa noastră. Dacă se întâmplă să nu-și mai dorească să mănânce, merg să mă mulg. Tot laptele pe care îl scot din sâni, îl pun într-un biberon și îl păstrez la frigider pentru când i se face foame, din nou. În tot timpul acesta, celălat bebe bea formulă.

La trei, patru ore de la prima pompare, sânii mei se întăresc, semn că trebuie să alăptez din nou. Mă mulg, pun totul într-un biberon și îl hrănesc pe bebe care dimineața a băut formulă. Și tot așa, prin rotație!

Dacă Ezra are la prima masă lapte matern, Noah are formulă, iar la următoarea masă Noah va avea lapte matern și Ezra formulă. În cazul în care vor să mănânce înainte ca eu să apuc să mă mulg, le dau formulă, iar laptele muls îl împart la doi. De fiecare dată EGAL!

Prefer să mă mulg și să pun laptele în biberoane pentru că în felul acesta știu sigur că amândoi au mâncat la fel de mult. Ezra, spre exemplu, mănâncă mai repete. Noah, are gurița mai mică și prinde mai greu. Dacă aș alăpta haotic, probabil Noah ar primi o cantitate mult prea mică de lapte matern, comparativ cu Ezra. Așa că, prefer să împart laptele meu frățește!

Mă pompez cam de patru, cinci ori pe zi.

Formula de lapte

În ceea ce privește formula de lapte, folosesc NAN. Am încercat și alte formule, însă am revenit la NAN. Pentru noi este, momentan, cel mai bun. Nu ne constipă deloc, iar copiii par încântați de gustul lui.

Tehnici de alăptare

Nu folosesc nicio pernă pentru alăptat. Când sunt singură cu copiii și trebuie să-i pun pe amândoi la sân deodată, folosesc pernele din dormitor. Să-i alăptez deodată mi se pare uneori o pierdere de vreme. Un sân produce mult mai puțin lapte decât celălalt. Eh, cum aleg eu ce copil să stea la sânul cu lapte puțin? Grea decizie. Mă rog, o facem, din nou, prin rotație. Oricum, niciunul nu se satură, deci obligatoriu după ce ne chinuim toți trei acolo, trebuie să le fac o formulă. Concluzia? Când avem doi copii, cred că e OBLIGATORIU să ne pompăm.

Pentru mine, alăptarea nu este deloc dureroasă. În schimb, când Noah era mai mic, îmi era mai greu să-l alăptez. Avea gurița mai mică și nu se mufa foarte bine la sân. Până să învăț să-l atașez corect la sân, s-a întâmplat să-mi provoace durere. Pentru asta foloseam o cremă pe bază de lanolină de la Lansinoh. De precizat că sunt mai multe tipuri de cremă pe bază de lanolină. Unele îți recomandă să speli crema de pe sâni înainte de alăptare, altele îți grantează că e în regulă să alăptezi fără să mai speli crema de pe sâni. Eu am preferat să mă spăl de fiecare dată. Crema și-a făcut efectul imediat, eu n-am mai avut dureri și toată lumea a fost fericită.

Alimentația în timpul alăptării

De mâncat, mănânc ORICE! Am mâncat varză, fasole, năut, fructe și legume crude. Evit prăjelile, sucurile acidulate, dulciurile și bineînțeles alcoolul. Asta nu înseamnă că mănânc ca nebuna. Am grijă să mănânc puțin din toate și să nu exagerez cu niciun aliment. Am mâncat ceapă, chiar și usturoi, iar copiii n-au părut deloc deranjați de gustul laptelui. În schimb, maioneza nu le-a făcut bine, așa că am exclus-o total din alimentația mea. Beau multă apă și încerc să mănânc cât mai sănătos.

Din păcate, alimentele trebuie testate pe copii. Poate copiii mei nu sunt sensibili la stomac, dar poate alții sunt. De aceea e indicat să mâncăm câte puțin din toate ca să vedem dacă le face bine sau nu.

P.S

Am început să produc mai mult lapte abia după ce am renunțat la presiunea alăptării. Acum sunt relaxată, sunt fericită și asta le transmit copiilor. Poate de aceea ei sunt atât de liniștiți. Nu mai plâng aproape deloc, dorm extrem de bine și sunt în permanență cu zâmbetul pe buze. Psihicul este extrem de important în jocul acesta. Cu cât suntem mai relaxate și mai puțin stresate, cu atât producem mai mult lapte pentru copiii noștri.

P.S 2

Dacă aș avea un singur copil, ar fi, cu siguranță, alăptat exclusiv la sân. Așadar, dragile mele, nu vă lăsați descurajate!

P.S 3

Dacă am ratat ceva, aștept să-mi scrieți. Mă găsiți pe Insagram și pe Facebook. ❤️

Instagram – Raluca Onuc

Facebook – Raluca Onuc

Citește și:

CE MAI FAC GEMENII MEI – 4

CE MAI FAC GEMENII MEI – 3

CE MAI FAC GEMENII MEI – 2

CE MAI FAC GEMENII MEI – 1

Articole recomandate

11 comentarii

  1. Bunaaa frumosilor ❤️

    Subscriu la tot ce ai scris mai sus legat de alaptare.
    Bravo tie ca ai gasit o metoda care sa functioneze pentru voi. Eu cred ca fiecare mama stie cel mai bine de ce anume au nevoie copii ei. Pacat ca empatia fata de mamici lipseste si in prezent in spitalele noastre… Nu contest ca sunt si exceptii, dar e un subiect complicat.
    Oricum, copilasii tai cresc foarte frumos si tu arati suuuperb. 😍😍😍

    1. Cresc extrem de repede! Nu ne mai saturam de ei. Te imbratisez, Andrea! ♥️

  2. Buna frumoșilor! Ma bucur ca va merge bine cu papica și somnicul. Îngerașul meu face 3 săptămâni și are reprize de plâns pe parcursul zilei, azi chiar am cedat și eu și am plâns o data cu el, se resimte oboseala acumulata și stresul. Am noroc însă îl alăptez exclusiv la sân sau muls in biberon când mai plec de acasă , am avut laptic de ajuns încă din a3-a zi la maternitate când am refuzat suplimentarea cu formula pe care i-o dădeau, asistentele au fost foarte drăguțe și m-au susținut .Sper sa fiu mai bine psihic și mai încrezătoare curând sa ne obișnuim unul cu celălalt. Sănătate și multe bucurii alături de puii voștri!

    1. Anca, te pup! E normal sa cedam uneori, dar timpul trece prea repede si cred ca ne va fi dor de ei, asa micuti si pufosi. So, capul sus! ♥️ te imbratisez!

  3. Nu conteaza ca este un copil sau doi, nu trebuie sa existe presiune de nici un fel. Nu am reusit sa imi mufez copilul decat de 4 ori intr o luna si am fost ajutati de un consultant in alaptare. Consider ca fiecare mama trebuie respectata si NU trebuie judecata, indiferent de decizia pe care o ia: sa alapteze, sa dea lp sau lm cu biberonul. Nici eu nu am fost ajutata in maternitate, ba mai mult asistentele mi au ras in fata si din acest motiv acum am ajuns sa merg la psiholog… Din pacate lumea este foarte rea.

    1. Asa este! Noi, insa, trebuie sa fim puternice pentru puii nostri. Iti doresc multa liniste si sanatate! Te imbratisez! ♥️

  4. Buna Raluca,
    Am 2 copii, nu gemeni, am reusit dupa multe probleme si obstacole sa ii alaptez pe amandoi.
    Presiunea e reala si da, multe cedeaza. Nu e usor clar, dar trec toate asa repede, ca pe cand zici gata totul e ok, copilul suge, ajungi la diversificare si incepe alt capitol.
    Pot sa iti spun ca pe mine personal m-a ajutat uleiul esential de fenicul sa imi cresc lactatia, adica mulgeam si 500ml 🙂 eu am ajuns sa ma mulg din cauza ranilor cauze de atasare incorecta.
    Sper sa te ajute.
    Sanatate 😘🤗

    1. Multumesc mult. cum foloseai uleiul de fenicul? ♥️♥️♥️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.