Ritualul de somn al copiilor mei este unul simplu și extrem de plăcut pentru ei. Așa am reușit să avem chiar și opt ore legate în timpul nopții.
Până să încep să vă povestesc cum dormim și care sunt pașii pe care îi urmăm înainte de culcare, aș vrea să vă spun că mi-ați lipsit. Sunt fascinată de copiii mei și nu vreau să pierd absolut nicio etapă din dezvoltarea lor. De aceea se întâmplă să uit ore bune de telefonul mobil și chiar zile întregi de laptop.
Petrecem toată ziua împreună și învățăm în fiecare zi câte ceva. Joaca este principalul mod în care le atrag atenția. Ei sunt fascinați atunci când le povestesc ceva și sunt extrem de receptivi.
În ceea ce privește somnul, aș vrea să vă spun că nu le-am impus copiilor mei niciodată un program. I-am lăsat să doarmă când au dorit și cât au dorit. Și uite așa, în fiecare seară în jur de 09:00, 09:30 ei dorm. De bună voie și nesiliți de nimeni. Singuri și-au făcut acest program, iar eu am încercat doar să le creez un ritual cât mai plăcut înainte de culcare.
În prima parte a sarcinii mele am auzit foarte des că va trebui să-mi iau rămas bun de la nopțile lungi și odihnitoare. Sincer vă spun, nu m-a speriat deloc gândul ăsta. Am fost atât de entuziasmată că voi deveni mamă, încât eram pregătită, categorit, pentru multe nopți albe. Totuși, am citit mult despre somnul odihnitor al bebelușilor și am încercat să pun în practică tot ce am învățat. Acum, mă simt cumva învingătoare. Copiii dorm foarte bine, iar faptul că sunt odihniți ne ajută să creem o legătură puternică între noi.
La trei luni, ne trezim cam o dată pe noapte. Depinde foarte mult de ora la care ei reușesc să adoarmă. Uneori, dorm chiar și câte opt ore legate în zilele bune și în zilele mai puțin bune câte cinci.
Ritualul nostru

Ultima jumătate de oră înainte de culcare o petrecem sub centrul de activități. Ei stau așezați pe salteluța lor pufoasă, iar noi pe jos, lângă ei. Povestim, râdem, ne jucăm, uneori chiar le spun povești. În tot timpul acesta în camera lor e pornit difuzorul de aromaterapie. Câteva picături de lavandă ajută la somnul odihnitor al bebelușilor.
Băița

Le facem băiță o dată la două zile. Băița este extrem de importantă în ritualul nostru de somn. Le-am cumpărat niște colăcei pentru nou născuți și îi lăsăm să se bălăcească împreună în cadă. Le place la nebunie. Noah dă din mâini și din picioare până la epuizare. Uneori, mama îl mai oprește ca să nu se obosească prea tare. Faptul că plutesc în apă, îi face să se simtă exact ca în burtică. Dacă în mod obișnuit ei nu se pot mișca așa cum și-ar dori, când plutesc într-o cadă cu multă apă se simt cu adevărat liberi și independeți. Acum, copiii înoată de-a binelea. Le place la nebunie băița, iar eu sunt mulțumită că în felul acesta își întăresc musculatura.
În cadă le pun esență de mușețel. Mama obișnuia să facă la fel cu mine, când eram bebeluș. Așa că, am avut încredere în sfaturile ei, iar acum folosim „Romazulan” de fiecare dată.
Masajul
După ce îi scoatem din cadă, intrăm în camera lor care este deja bine înmiresmată. Opresc difuzorul și îi pregătesc pe copii de masaj. Masajul este o altă etapă importantă în ritualul nostru de somn. Îi facem cu cremă pentru bebeluși pe tot corpul, iar apoi îi punem pe burtică pentru a le face un masaj ușor.
Nu folosim niciodată lumina din camera copiilor
Ne programăm de fiecare dată băiță înainte de lăsarea serii, iar pe când se întunecă afară, copiii sunt deja spălați, masați și pregătiți de ultima masă înainte de culcare.
Masa o luăm în liniște. Nimeni nu mai e în cameră în afară de mine și soțul sau mama mea, depinde cine mă ajută să adorm piticii. Vorbim în șoaptă și chiar dacă ei nu ne înțeleg, le spunem că acum trebuie să mergem la culcare. Dacă ei încep să gângurească, noi le evităm privirea și refuzăm să le răspundem, așa cum o facem în mod obișnuit în timpul zilei.

Mama, de exemplu, le cântă, iar auzind-o pe ea, îmi fac și eu curaj. Nu vă speriați, niciuna din noi n-am fost înzestrate cu voci demne de Românii au Talent, dar copiii nu comenteaza, ba dimpotrivă. Câtecele noastre inventate și uneori fără rimă par să-i liniștească.
Prima repriză de somn e lungă, între cinci și opt ore. Dacă îi adormim la 21:30 se trezesc cel mai devreme la 03:00. Azi-noapte, de exemplu, au adormit la ora 21:30 și s-au trezit la ora 5:00.
Nu adorm niciodată singuri, chiar dacă se spune că ăsta ar fi idealul. Inițial am vrut chiar să-i culcăm cu noi în pat, dar s-au obișnuit foarte repede în camera și în pătuțurile lor, așa că am preferat să nu-i mai debusolez schimbându-le culcușul.
În plus, asociază dormitorul lor cu somnul. Faptul că au camera lor în care dorm de fiecare dată, le dă o stare de siguranță. Dorm mereu în același pat, în aceeași cameră, în aceeași casă.
Dimineața, după a doua repriză de somn, îi mutăm în patul nostru. Un alt obicei care a devenit un ritual. Un fel de recompensă pentru că au dormit atât de bine.
În concluzie, copiii dorm singuri în camera lor și câteva ore cu noi în pat. Niciodată cu altcineva. În felul ăsta, suntem toți odihniți, dar cel mai important, copiii sunt liniștiți. Nu plâng aproape niciodată, râd cu gura până la urechi și sunt activi în timpul zilei.
Ce poate fi mai frumos?
Instagram – Raluca Onuc
Facebook – Raluca Onuc
[…] Apropo, am scris un articol despre ritualul nostru de somn. Dacă te interesează, click aici. […]