Mersul de-a bușilea – cum mi-am încurajat copiii să meargă târâș și de ce

mersul de-a bușilea

Pe lângă faptul că este simpatic, mersul de-a bușilea are o mulțime de beneficii care prea puțin sunt cunoscute.

„De ce nu le cumperi un rotobil? Uite ce forță au în picioare. Ar vrea să se împingă, să umble, iar în rotobil ar putea să facă asta”

Asta e întrebarea pe care o primesc foarte des. Într-adevăr, copiii mei au o forță în picioare de uneori mă lasă cu gura căscată. Poate pentru că de la două luni i-am lăsat să înoate singuri în cadă, cu colăgelul la gât? Nu știu, cert este că sunt puternici și dau semne clare că și-ar dori să se ridice.

Doar că, rotobilul nu este nicidecum o variantă bună pentru copiii noștri. În primul rând, se pot răni. Cazurile în care copiii s-au rănit, s-au ars sau chiar s-au otrăvit în timp ce stăteau în rotobil sunt foarte mari.

În al doilea rând, studiile arată că în ciuda faptului că majoritatea părinților cred că rotobilul ajută și grăbește mersul biped, folosit des, acesta poate chiar inhiba abilitățile copiilor de a umbla singuri.

Și nu în ultimul rând, rotobilul este cel mai des întâlnit obicei care îi face pe copii să sară peste o etapă importantă: mersul de-a bușilea

Avantajelele mersului de-a bușilea:
 1. Dezvoltă musculatura

Ca un copil să se târască trebuie să aibă forță, iar dacă nu o are, o vor avea exersând. Pe lângă faptul că își folosesc toți mușchii pentru a se deplasa, au nevoie și de concetrare. Astfel, creierul face legături, se implică și copilul învață ușor ușor să-și controleze mișcările.

2. Merge mână în mână cu scrisul și cititul

Nu, nu este o glumă. Prin faptul că ei conștietizează că trebuie să se târască urmând regula mână-picior opus, creierul trasează niște conexiuni care mai târziu îi vor ajuta inclusiv la scris și citit.

3. Dezvoltă reflexul de apărare

Din păcate, va exista întotdeauna o fracțiune de secundă în care ori nu suntem cu ochii pe ei, ori nu mai avem cum să intervenim și copiii se lovesc. Ei bine, mersul de-a bușilea îi învață să se apere. Să pună mânuța la cap pentru a nu se lovi sau să se ferească când întâmpină un obstacol.

4. Dezvoltă orientarea în spațiu

Pare o nebunie, dar copilul învață acum drumul până la baie, în bucătărie sau în camera lui. Cu cât creierul lui este antrenat să facă asta mai devreme, cu atât șansele să aibă mai târziu orientare în spațiu sunt mai mari.

mersul de-a bușilea

Copiii mei merg târâș amândoi, fiecare în stilul lui. Ezra merge pe coate și genunchi, în timp ce Noah se târăște pe coate, fără a-și ridica trupul de pe sol.

Pentru că multe m-ați întrebat ce sfat vă dau pentru a vă încuraja copiii să meargă de-a bușilea, iată ce am făcut eu.
 • Am mers eu în patru labe prin casă. Cred că v-am mai spus că eu țin foarte mult la puterea exemplului
 • I-am pus zi de zi pe burtică și le-am asezat câte o jucărie lângă ei, dar nu prea aproape. Asta pentru a-i provoca să se deplaseze dacă vor să ajungă la ea. La început se frustrau și plângeau, dar încet, încet au reușit
 • Am cumpărat la scurt timp după ce s-au născut un centru de activități cu jucării atârnate deasupra lor. Această joacă, aparent plictisitoare, le stimulează mușchii brațelor și abdomenului

So, sper că v-am convins cu mersul de-a bușilea. Dacă aveți alte întrebări pentru mine, le aștept cu drag. V-am lăsat mai jos link-uri cu trimitere directă către toate conturile mele de social media. Vă aștept acolo.

Instagram – Raluca Onuc

Facebook – Raluca Onuc

CITEȘTE ȘI:

CE MAI FAC GEMENII MEI 9

CE MAI FAC GEMENII MEI 8

CE MAI FAC GEMENII MEI 7

CE MAI FAC GEMENII MEI 6

Articole recomandate

7 comentarii

 1. Am an treble aum ai nascut normal

  1. Am nascut prin cezariana. Am un articol despre nastere. Il gasesti in jurnalul de sarcina la saptamana 37.

 2. […] MERSUL DE-A BUȘILEA – CUM MI-AM ÎNCURAJAT COPIII SĂ MEARGĂ TÂRÂȘ ȘI DE CE […]

 3. […] MERSUL DE-A BUȘILEA – CUM MI-AM ÎNCURAJAT COPIII SĂ MEARGĂ TÂRÂȘ ȘI DE CE […]

 4. […] MERSUL DE-A BUȘILEA – CUM MI-AM ÎNCURAJAT COPIII SĂ MEARGĂ TÂRÂȘ ȘI DE CE […]

 5. […] MERSUL DE-A BUȘILEA – CUM MI-AM ÎNCURAJAT COPIII SĂ MEARGĂ TÂRÂȘ ȘI DE CE […]

 6. […] MERSUL DE-A BUȘILEA – CUM MI-AM ÎNCURAJAT COPIII SĂ MEARGĂ TÂRÂȘ ȘI DE CE […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.