De ce să NU ne pupăm copiii pe gură

de ce să nu ne pupăm copiii pe gură

Acest obicei NU este deloc indicat pentru sanătatea fizică și emoțională a copiilor noștri. (De ce să NU ne pupăm copiii pe gură)

Îi iubesc pe copiii mei mai mult decât mi-aș fi putut imagina vreodată că aș putea iubi. E o iubire pură și pe zi ce trece tot mai puternică. Și recunosc că uneori îmi vine și mie să-i pup pe guriță. De drag, din dragoste și din dorința de a-i avea aproape de mine. Totuși, mă abțin. Nu doar că mi s-a părut întotdeauna deplasat acest gest, dar citind, mi-am dat seama că asta i-ar putea afecta, din mai multe puncte de vedere.

Voi începe cu cel mai important motiv pentru care eu refuz să-mi sărut copiii pe buze.

Abuzul!

Din nefericire, ne supunem copiii la abuz, fără să ne dăm seama. Prin simplul fapt că ne lăsăm părinții, bunicii, unchii și mătușile să-i ia în brațe și să-i pupe de câte ori se întâlnesc. Fără să le cerem voie copiilor și în ciuda încercărilor lor de a se opune. Am văzut copii mai mari decât copiii mei care stăteau în brațele neamurilor fără să-și dorească asta. Am văzut copii mai mari care își dădeau ochii peste cap când trebuia să meargă să le dea un pupic bunicilor.

Dacă îi învățăm pe copiii noștri să accepte aceste gesturi de afecțiune „din politețe” sunt șanse foarte mari ca ei să facă același lucru și când nu vor mai fi copii. Și uite așa ajunge un copil vulnerabil, neîncrezător în sentimentele lui și incapabil să spună „NU”.

Din păcate, noi nu vom fi mereu prezenți în viața lor și nu vom putea să-i protejăm întotdeauna. De aceea, cred că un copil trebuie să învețe încă de pe acum că el este singurul care decide dacă își dorește sau nu pe cineva aproape. Iar dacă nu își dorește asta, trebuie să spună „NU”.

Și eu am greșit

Îi pup mereu pe copiii mei și s-a întâmplat de multe ori ca atunci când îi pupam să se tragă sau chiar să plângă. Mai în glumă, mai în serios, le spuneam mereu „Eu v-am făcut, eu vă pup cât vreau”. Până când mi-am dat seama că e greșit să gândesc așa. Dacă ar fi după mine, i-aș pupa încontinuu, dar o fac pentru că EU am nevoie. Acum, chiar dacă mi-e tare greu să mă abțin, când văd că ei au tras bariera, le respect decizia.

Sănătatea fizică

Se presupune că o mamă care alăptează împarte aceleași bacterii cu copilul. De aceea, se recomandă ca mama să continue să alăpteze chiar și atunci când este răcită, are mastită sau pur si simplu nu se simte bine. Teoretic, copilul a primit deja acele bacterii, iar singurul mod în care el mai poate fi protejat, este să primească în continuare lapte matern.

Dar atunci când tușim, când strănutăm, când unul dintre membrii familiei fumează? De ce acele bacterii trebuie să ajungă pe buzele copiilor?

Sănătatea emoțională

Sărutul pe buze este un gest erotic. Buzele sunt zone erogene și potrivit multor studii, sărutul pe buze eliberează serotonină, oxitocină și dopamină. La un moment dat, copiii noștri nu vor mai fi bebeluși, iar conștientizarea lor sexuală se va dezvolta. Atunci va veni momentul în care, într-un fel sau altul, trebuie să le explicăm copiilor că nu mai e în regulă să ne pupăm pe gură. Acesta fiind un gest de respingere, copiii noștri ar putea avea de suferit.

Din păcate, sunt mulți părinți care continuă să-și pupe copiii pe gură, chiar și după ce aceștia trec de vârsta de cinci ani. Nu mai vorbesc de tați care își sărută fiii pe gură. Gestul ăsta îi poate băga pe copii în confuzie și nu cred că vreun părinte își dorește asta.

În concluzie, putem să ne arătăm afecțiunea față de copiii noștri prin multe alte moduri. Putem să-i pupăm pe braji, pe creștetul capului, dar numai și numai dacă ei își doresc asta.

Dacă e să mă întrebați pe mine, cel mai minunat mod în care putem să ne arătăm dragostea față de copiii noștri este să le fim alături, să-i susținem, să credem în ei. Să fim alături de ei în orice circumstanțe, să-i tratăm cu respect și să le fim pe lângă părinți și prieteni.

Aștept cu drag să-mi scrieți. Mai jos aveți link-uri cu trimitere directă către conturile mele de socializare, iar dacă vreți să mă urmăriți și pe Youtube, click aici.

Instagram – Raluca Onuc

Facebook – Raluca Onuc

Citește și:

SOMNUL GEMENILOR MEI LA 9 LUNI

MERSUL DE-A BUȘILEA – CUM MI-AM ÎNCURAJAT COPIII SĂ MEARGĂ TÂRÂȘ ȘI DE CE

CE MAI FAC GEMENII MEI 10

CE MAI FAC GEMENII MEI 9

CE MAI FAC GEMENII MEI 8

Articole recomandate

7 comentarii

  1. Foarte interesant articolul, nu ma gândisem niciodată ce înseamnă cu adevărat pupatul pe gura, iar faza cu copiii care nu stau de buna voie la neamuri in brațe…foarte adevarata! Poate ar trebui sa fim mai atenți la copiii noștri și la ceea ce ne transmit, indiferent cât de mici sunt, și sa nu mai zicem “lasă ca sunt mici și nu știu”

  2. […] DE CE SĂ NU NE PUPĂM COPIII PE GURĂ […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.