Decalotarea forțată la bebeluși

decalotarea forțată

Decalotarea forțată provoacă durere, disconfort și NU îi protejează pe copii de boli sau infecții, ba dimpotrivă.

Decalotarea forțată la bebeluși este încă extrem de des întâlnită. Când am aflat că sunt însărcinată cu doi băieți am început să primesc foarte des sfaturi despre „cum să-i decalotez pe copii”. La început am considerat asta o practică normală care îmi dădea mari emoții. Apoi, însă, am aflat că nu este tocmai o practică sănătoasă. Așa că, am început să mă documentez.

Am spus-o în nenumărate rânduri și o voi spune în continuare. Copiii nu sunt animalele noastre de companie pe care trebuie doar să le hrănim, să le spălăm și să le scoatem la plimbare. Copiii sunt mai puternici și mai îndemânatici decât ne-am putea imagina. Ei sunt capabili să facă foarte multe lucruri, atât timp cât noi le permitem. Mi-a luat ceva timp până să înțeleg și să accept că intervenția mea în viața copiilor mei trebuie să fie minimă. Nu pentru că nu aș vrea să fac eu totul pentru ei sau pentru că este mult mai comod. Ci pentru că ei au nevoie de încredere și spațiu. Cu cât vom lăsa un copil să facă lucrurile de unul singur, cu atât mai sigur va fi pe puterile lui, în viitor. Cu cât îi permitem unui copil să ia decizii pentru el, încă din primii ani din viață, cu atât șansele ca el să ia decizii corecte în viitor, vor crește. Asta nu înseamnă că îi lăsăm să facă ce vor. Bineînțeles, copiii nu fac acum diferența între bine și rău. De aceea, limitele trebuie puse întotdeauna de părinți, însă între acele limite, copilul trebuie să aleagă.

Decalotarea este treaba copilului și nu a părinților. Treaba părinților este să respecte corpul copilului și să-l facă să înțeleagă că el este singurul care trebuie să dețină controlul asupra organelor sale genitale.

Decalotarea se face în mod natural, fără a fi nevoie de intervenția noastră. Unii copii ajung să își poată retrage prepuțul în jurul vârstei de cinci ani, alții, prin adolescență. Nu este o regulă și nu trebuie să se întâmple nicidecum în primul an de viață.

Decalotarea forțată se face de foarte mulți ani și este în continuare recomandată atât de generațiile vechi, cât și de unii medici. Teoria spune că decalotarea îi protejează pe copii de fimoză, de infecții sau alte bacterii. Asta pentru că sub prepuț există acea acumulare de celule care se numește smegmă. De fapt, această smegmă este absolut normală, nu este dăunătoare, ba chiar este benefică. Smegma se curăță singură, prin orificiul prepuțului, deci nu e nevoie să intervenim noi.

Așa cum nu este recomandat să le spălăm pe fete în interiorul vaginului, așa nu este recomandat nici să-i decalotăm pe băieți pentru a îndepărta smegma. Corpul nostru este creat perfect pentru a ne proteja. Faptul că băieții au prepuțul neretractabil ajută extrem de mult. În primul an de viață, majoritatea copiilor poartă scutec. Dacă prepuțul este retractat, toate bacteriile din scutec ajung exact în acea zonă pe care, în mod teoretic, noi încercăm să o păstrăm curată prin decalotare.

În concluzie, prepuțul neretractat îi protejează pe copii de infecții. Decalotarea nu face decât să permită accesul bacteriilor într-o zonă sensibilă. Un aspect important, de care trebuie să ținem cont, este faptul că la un moment dat copiii își vor descoperi organele genitale și se vor decalota singuri. Fără durere și fără intervenția noastră. Trebuie doar să învățăm să oferim încredere și spațiu.

Citește și:

DE CE SĂ NU NE PUPĂM COPIII PE GURĂ

SOMNUL GEMENILOR MEI LA 9 LUNI

MERSUL DE-A BUȘILEA – CUM MI-AM ÎNCURAJAT COPIII SĂ MEARGĂ TÂRÂȘ ȘI DE CE

Articole recomandate

6 comentarii

  1. Woow!! Articolul vine la fix🥰!Toată lumea îmi spunea ca dacă am băiat, trebuie sa am grija la decalotare ca s-ar putea sa facă fimoza. Inclusiv o dr pediatru mi-a spus ,in urma unui control de rutina a puiului meu, ca trebuie sa “insist” in zona respectiva ca e pericol de fimoza. Bineînțeles ca m-am documentat și am refuzat sa fac asta in urma informațiilor pe care le-am aflat. Sunt sigura ca totul va fi bine !
    Pupici:*

    1. Ai facut foarte bine! ♥️ Noi avem noroc de un pediatru mai documentat. Ne-a spus de la inceput sa nu ne atingem de organele lor genitale. Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.