Unică vs Gemelară – Săptămâna 16 de sarcină

săptămâna 16

În săptămâna 16 de sarcină gemelară îi simțisem deja pe copii. De data asta, lucrurile sunt diferite și mă îngrijorează asta, uneori.

Teoretic, la a doua sarcină simțim mișcările copilului mult mai devreme. Se presupune că deja cunoaștem senzația și o recunoaștem. Ei bine, în cazul meu, deși a trecut puțin timp de la prima sarcină, pe cuvânt dacă îmi dau seama când mișcă.

Faptul că încă n-am simțit mișcările bebelușului este principala mea sursă de îngrijorare. Am început să îmi fac tot felul de scenarii care mai de care mai pesimiste și chiar să citesc toate nebuniile de pe internet. Știu, nu e ok și nu recomand să faceți și voi la fel. Pe google găsim tot ce vrem și ce nu vrem să aflăm. Ideal e să ne bucurăm de sarcină și să o acceptăm așa cum este. Dar știți voi, faceți cum zice popa, nu cum face popa.

Și totuși, de ce nu mișcă bebelușul?

Uneori am senzația că nici burtica nu a mai crescut, ba chiar mi se pare că se dezumflă. Oh, Doamne. Cred că exagerez. Articolul ăsta pare să devină mai degrabă un jurnal personal și nu cred că e ok. 😂

Evoluția sarcinii

Teoretic, la 16 săptămâni fătul are aproximativ 140g și 13 cm. În aplicația „Pregnancy+” pe care o folosesc, am aflat că este de mărimea unei vafe belgiene. Suuper! 😂 Dacă sunteți însărcinate cu gemeni, comparațiile acestea hazlii nu se prea potrivesc. Ei sunt o idee mai micuți, dar recuperează în timp, asta vă spun din proprie experiență.

De săptămâna trecută nu sunt mari schimbări în ceea ce privesc kilogramele. Ce-i drept, am fost super prinsă cu prima noastră vacanță în patru și nu m-am mai cântărit zilnic, așa cum obișnuiesc să fac. Am în continuare 52 kg, plus/minus câteva grame, în functie de momentul din zi în care mă cântăresc.

Făcând o comparație cu sarcina gemelară, sunt extrem de mulțumită în ceea ce privește greutatea mea. Până în săptămâna 16 de sarcină gemelară reușisem deja să mă îngraș 6 kilograme și chiar începusem să mă transform. Nasul era mai umflat, gingiile începeau să fie burjonate, dar pe atunci nu-mi prea dădeam seama, iar buzele ușor umflate.

De data asta nu văd prea mari schimbări. Ce-i drept, de teamă să nu mă mai trezesc cu o gingivită de sarcină mă spăl pe dinți minute în șir, folosesc zilnic apă de gură și ață dentară. Dinții noștri sunt mult mai sensibili în timpul sarcinii, de aceea e indicat să acordăm o atenție sporită îngrijirii bucale. În special pentru că anesteziile de la stomatolog nu sunt indicate în timpul sarcinii.

Spre exemplu, înainte de sarcina gemelară nu am reușit să merg la stomatolog să îmi rezolv o carie și bineînțeles că am ajuns pe la urgențe de durere. Mi-a făcut o anestezie fără adrenalină care nu este la fel de puternică, deci am simțit destul de puternic durerea. So, dacă vă pregătiți să deveniți mame, nu uitați să vă rezolvați problemele cu dantura înainte, ca să nu aveți surprize.

Dacă sunt prin zonă femei însărcinate cu gemeni, nu uitați că pe blog găsiți și un jurnal de sarcină gemelară, scris pe săptămâni. Trebuie să intrați în meniul principal, în secțiunea „Jurnal de sarcină”. Vă dau acum o mână de ajutor și vă trimit la Săptămâna 16 de sarcină gemelară. Click aici!

Pe mine mă găsiți pe Instagram. Acolo încerc să vă răspund tuturor și cred că reușesc în mare măsură. Aștept cu drag mesajele voastre.

Instagram: Raluca Onuc

CITEȘTE ȘI:

Unică vs gemelară – Săptămâna 15 de sarcină

ÎNSĂRCINATĂ DIN NOU! ÎN CURÂND MAMĂ DE 3

GEMENII MEI LA 11 LUNI

DE CE SĂ NU NE PUPĂM COPIII PE GURĂ

Articole recomandate

5 comentarii

  1. […] UNICĂ VS GEMELARĂ – SĂPTĂMÂNA 16 DE SARCINĂ […]

  2. […] UNICĂ VS GEMELARĂ – SĂPTĂMÂNA 16 DE SARCINĂ […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.