Prima masă de dimineață este, categoric, preferata noastră. Iubim toate variantele, dar de data asta venim cu trei propuneri dulci pentru un mic dejun pentr
Nu știu câți dintre voi obișnuiți să mâncați ceva dulce la micul dejun, dar noi o facem destul de des și ne place la nebunie. Propunerile de mic dejun pe care le-am pregătit azi sunt dulci, dar sănătoase și pline de nutrienți. Exact așa cum ar trebui să arate un mic dejun consistent.
1. Terci de ovăz cu pudră de roșcove

Încep cu terciul de ovăz pentru că este cel mai folosit la noi acasă. Îl facem de fiecare dată diferit, în funcție de poftele și alimentele disponibile. De data asta am făcut un terci de ovăz cu aromă de ciocolată și am mâncat toți, de la mic la mare, până la ultima linguriță.
Menționez că rețeta este pentru 2 copii. Pun cam 2 linguri și jumătate de ovăz pentru fiecare copil și aproximativ 5 linguri pentru un adult. Asta în caz că vreți să vă bucurați împreună cu copiii de acest mic dejun.
Ingrediente:
- 5 linguri de ovăz fin
- 300 ml apă/lapte (cu lapte e mai bun, dar și mai bogat caloric)
- 1 banană mare făcută piure (puteți pune și 2 dacă vreți mai dulce)
- 1 linguriță de seminte de chia
- 1 linguriță și jumătate de pudră de roșcove
- Afine și seminte pentru decor
Mod de preparare:
Fierbem toate ingredientele aproximativ 5 minute și asta este rețeta. Deasupra puteți să puneți orice fructe vă plac sau considerați că se potrivesc cu gustul de terci. Noi am ales afinele. Deasupra am pus o linguriță de mix de semințe și o linguriță de semințe de cânepă.
Nutrienți:
Ovăzul este foarte bogat în fibre, ceea ce ajută digestia. O alimentație săracă în fibre duce la constipație și alte afecțiuni de natură digestivă. Deci, dacă vă doriți ca bebelușii voștri să aibă un tranzit normal, fibrele sunt extrem de importante.
Semințele de chia conțin omega 3. Dacă nu le place să mănâne pește, putem să compensăm cu câte o linguriță de semințe de chia în anumite tipuri de mâncare. Desigur, procentajul de omega3 e diferit, dar mai bine puțin, decât deloc. De asemenea e bogată în vitaminele B1,B2,B3 și calciu.
Pudra de roșcove o puteți folosi chiar înainte de a introduce cacao în alimentația copilului. Este mult mai sănătoasă și cu un potențial alergem scăzut. În primul rând, este un aliment alcalin. Spun asta pentru că noi ne-am luptat în ultima vreme cu alimentele acide care ne-au provocat iritații de scutec. Dacă sunteți interesați de acest subiect, aruncați o privire peste IRITAȚIA DE SCUTEC – CUM AM SCĂPAT DE EA. În al doilea rând, conține proteină completă, fier, este bogată în antioxidanți și inhiba dezvoltarea bacteriilor intestinale.
2. Bulgur cu fulgi de fistic

Am mâncat bulgur pentru prima dată după ce am devenit mamă și mi-a plăcut la nebunie. Rețeta este ușoară, super nutritivă și copiii se ling pe degete, la propriu, de fiecare dată când îl mănâncă.
Ingrediente:
- 50 gr de bulgur
- 200 ml apă/lapte
- O lingură mare de nucă măcinată (Nuca e ingredientul care face acest mic dejun atât de delicios. Nu renunțați la ea)
- 1 banană și jumătate făcută piure
- 1 iaurt grecesc mic
- Căpșuni
Mod de preparare:
Fierbem bulgurul în apă aproximativ 15 minute. Apoi adăugăm piureul de banane și nuca. Mai lăsăm să fiarbă puțin sau până când considerăm noi că este bine fiert. Comparativ cu ovăzul, bulgurul fierbe destul de greu, ăsta ar fi singurul lui dezavantaj. După ce am oprit focul, adăugam patru linguri de iaurt grecesc și amestecăm.
Asta e rețeta. În poza de prezentare eu am mai pus o lingură de iaurt grecesc, am tăiat doi căpșuni și am presărat deasupra aproximativ 2 lingurițe de unt de fistic.
Nutrienți:
Bulgurul este bogat în fibre, deci previne și el constipația. Este extrem de bogat în nutrienți, ajută la formarea colagenului și la funcționarea corectă a creierului.
Nucile sunt foarte bogate în grăsimi, dar vorbim bineînțeles despre grăsimi bune. Sunt calorice, deci trebuie să avem mare grijă la cantitatea pe care o mâncăm. Nucile măresc speranța de viață, sunt extrem de bogat în proteine și conțin aminoacizi esențiali. Combinate cu cereale, fac minuni în corpul nostru.
3. Griș cu lapte și unt de migdale

Grișul cu lapte îmi amintește de copilărie și tind. să cred că nu există copil căruia să nu-i placă. Totuși, grișul este destul de slab în nutrienți. Așa că, de fiecare dată când îl pregătesc mă asigur că mai adaug o cantitate de semințe pentru a le oferi copiilor o masă cât de poate de nutritivă.
Ingrediente:
- 250 ml de lapte
- Griș (n-aș sti să vă spun cantitatea pentru că îl pun de fiecare dată în ploaie, dar sunt sigură că așa îl faceți și voi)
- 2 banane făcute piure
- 1 linguriță de semințe de in măcinate
- 1 linguriță de semințe de cânepă
- 1 linguriță de unt de migdale
- câteva feliuțe de banane pentru decor
Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert, iar când începe să clocotească se adaugă grișul, în ploaie. Cu un minut înainte de a opri focul, adăugăm piureul de banane și mai completăm cu lapte, dacă este nevoie. Luăm grișul de pe foc, adăugăm semințele și îl punem în farfurie. În poza de prezentare eu am pus o linguriță de unt de migdale și câteva felii de banane. Puteți folosi orice unturi vă plac, de migdale, caju, arahide sau chiar fistic. Sunt toate extrem de bogate în proteine și din punctul meu de vedere, n-ar trebui să lipsească din bucătăria noastră.
Nutrienți:
Semințele de in sunt bogate în proteine, acizi grași. Au o mulțime de vitamine și sunt eficiente împotriva constipației. Tratează chiar și sindromul de tunel carpian. Eu m-am lovit de aceasta problemă în sarcina gemelară și nu a fost deloc plăcut. Mai multe detalii aici. De asemenea, semințele de in reduc cazurile mortalității de cancer la sân cu peste 70%. Cred că sunt esențiale în alimentația noastră, iar copiii trebuie să crească cu ele.
Semințele de cânepă sunt un bun înlocuitor al cărnii, asta pentru că sunt foarte bogate în proteine. De asemenea conține Omega 3 și Omega 6, ceea ce îi va ajuta pe copiii noștri să aibă un sistem imunitar mult mai puternic. Nu mai vorbesc de calciu, fier și faptul că nu conțin deloc gluten.
Dragilor, acestea au fost propunerile mele de azi. Sper să le încercați și să vă placă, atât vouă cât și piticilor. În caz că vi se face dor de mine, mă găsiți aici:
Instagram: Raluca Onuc
Citește și:
UNICĂ VS GEMELARĂ – SĂPTĂMÂNA 19 DE SARCINĂ
[…] TREI VARIANTE DE MIC DEJUN PENTRU BEBE […]
[…] pentru a le pregăti ceea ce știam că le place. Apropo de asta, am postat de curand pe blog 3 variante de mic dejun pentru bebe. Sper să le încercați și să vă […]
[…] TREI VARIANTE DE MIC DEJUN PENTRU BEBE […]
[…] TREI VARIANTE DE MIC DEJUN PENTRU BEBE […]
[…] TREI VARIANTE DE MIC DEJUN PENTRU BEBE […]
[…] TREI VARIANTE DE MIC DEJUN PENTRU BEBE […]