Dubaiul va rămâne, categoric, o destinație de suflet pentru noi. Prima vacanță a fost extrem de frumoasă, dar și obositoare.
Dacă tot vine perioada concediilor, mă gândeam să vă ofer câteva detalii legate de vacanța noastră în Dubai, în speranța că vor fi utile pentru voi. Mi-ar fi plăcut și mie, recunosc, să-mi povestească cineva cu lux de amănunte la ce ar trebui să fiu atentă atunci când plec în prima vacanță împreună cu copiii. În orice caz, uneori cele mai bune lecții le învățăm din propria experiență. Așa că, indiferent de ceea ce vă voi spune eu aici, e foarte posibil să întâmpinați și situații neprevăzute.
Destinația:
Noi am ales să plecăm în Dubai, în luna mai. Asta pentru că ne era extrem de dor de o vacanță și voiam să mergem undeva unde e cald. Prima varianta a fost Maldive, dar având în vedere că din luna mai începe sezonul umed acolo, am preferat să nu ne riscăm vacanța. În Dubai temperatura este extrem de ridicată în luna mai, dar acceptabilă pentru localnici. Temperatura medie e undeva între 40-43 °C. Pentru mine, o mare iubitoare de căldură, a fost de multe ori insuportabilă, dar să spunem că după câteva zile m-am obișnuit.


Ceea ce a fost destul de dificil de gestionat a fost diferența de temperatură pe care o simțeai atunci când intrai în orice restaurant, supermarket sau magazin. Ei sunt absolut dependenți de aerul condiționat. După ce ajungeam să ne încingem la 43 °C, intram într-un restaurant să mâncăm și ne loveam de 18°C. Un șoc chiar și pentru un adult, darămite pentru un copil de un an. Am avut întotdeauna la noi un hanorac pentru copii pentru aceste situații, dar chiar și așa, tot n-au scăpat fără o răceală cumplită.
Bagajul:
Am pregătit bagajul cu două zile înainte și a fost destul de dificil. Am luat un singur bagaj de cală de 30 kg și nu a fost suficient. Am călătorit cu Fly Dubai, traseul București-Dubai, Dubai-București. Fiecare adult avea în plus câte un bagaj de mână de 7 kg, iar copiii au avut inclus fiecare câte un bagaj de mână de 5 kg. Nu le-a cântărit nimeni, dacă e să fim sinceri, dar noi am fost corecți, ca de obicei și am luat niște bagaje de mână destul de mici.
Copiilor le-am luat câte o ținută pentru fiecare zi și un plus de vreo 10 body-uri. O parte din ținute nu le-am folosit, fiind formate din cămășute de vară cu mânecă lungă. A fost mult prea cald ca să-i chinui în cămașă. Înainte să plec de acasă îmi imaginam că seara le vor putea folosi, dar nu s-a putut. Noaptea erau 37/38°C. I-am ținut în mare parte în body-uri și atât.
Pălăriile de soare au fost sfinte. Deși, cu greu i-am convins pe copii să le poarte, i-au protejat de razele puternice. În rest, am folosit toate hainele și am mai cumpărat câteva de acolo, evident, dar nu pentru că nu ne-ar fi ajuns.
Ceea ce am uitat a fost să le aducem copiilor în prima vacanță au fost sandalele deschise de vară. Am avut doar teneși, adidași și o pereche de mocasini. A fost destul de greu să-i ducem la plajă în teneși. Data viitoare vom fi mult mai atenți la detaliul ăsta.
Ceea ce NU ne-a lipsit din bagaj a fost protecția solară pentru copii. Folosim spray-ul de la Avene, Sun Kids, SPF 50. Adevărul este că nu am ieșit din casă la orele de vârf. Nu numai noi, străzile erau absolut pustii. Mergeam la plajă seara după 17:00 când soarele nu era deloc puternic, având în vedere că la ei la ora 19:00 e deja întuneric.
În rest, n-am dus cu noi nimic din consumabile. Nici scutece, nici geluri de duș, nici lapte praf în exces, nici șervețele umede. Le-am cumpărat pe toate de acolo, iar în bagajul de mână am avut exact câte am considerat că vor avea nevoie pentru drumul până în Dubai și încă o zi, aproximativ.
Medicamente:
După experiența neplăcută cu Ezra care a făcut febra 41, înainte de a pleca în Dubai, am ales să duc câteva cutii de medicamente pentru a fi pregătită pentru astfel de situații. Așa că, am avut Nurofen, Panadol și supozitoare Novocalmin, în caz că ar fi avut vreo febra mult prea mare. Tot după experiența cu Ezra căruia i-a apărut o alergie pe corp, tot înainte de vacanță, am avut la noi și Aerius. Pentru mâncărimi am avut Advantan. Pentru lovituri am avut Lioton Gel. Nu ne-a lipsit nici pompița de nas a copiilor.
Eh, și de unde speram eu că nu vom avea nevoie de ele, ia hai că le-am folosit aproape pe toate. Copiii au răcit, așa că am folosit Nurofen și Panadol. Noah a căzut și s-a lovit destul de rău la căpuț, am folosit Lioton Gel. Lui Noah i-au apărut la un moment dat niște bubițe pe picioare care îi provocau mâncărimi. Am folosit Aerius și crema Advantan o singură zi, după care au dispărut subit.
Ceea ce n-am avut la noi a fost un siropel pentru tuse. Copiii au tușit destul de rău, așa că am fost nevoiți să cumpărăm de acolo. Farmacista ne-a recomandat un sirop homeopat care n-a avut niciun efect. Era bine să fi avut noi, dar cum nu-i auzisem niciodată tușind până atunci, nu ne-am gândit.
În următorea vacanță voi pune cu siguranță în plus un spray pentru nas înfundat, spray cu apă de mare și probabil niste ser fiziologic.
Avionul:
Prima experiență cu avionul a fost una neplăcută, dar asta din vina noastră. Dacă nu știi povestea, poți să o asculți aici. Pe scurt, am pierdut cutia de lapte, chiar înainte de a urca în avion. Copiii au plâns încontinuu, erau foarte obosiți și nu puteau să doarmă, ei fiind obișnuiți încă să adoarmă cu sticluța lor de lapte. În orice caz, stewardesele au fost extrem de amabile, la fel și „vecinii” din avion. Toți ne-au sărit în ajutor și s-au jucat cu ei. O doamnă chiar s-a oferit să încerce să-i adoarmă.
În schimb, la întoarcere, din 5 ore de zbor, au dormit 4. A fost extraordinar de bine și de ușor. Am avut la noi cărți și cărticele, jucării de tot felul, dar nu prea am avut nevoie de ele. Copiii au dormit în mare parte, iar atunci când se trezeau erau atracția avionului. Am aflat că exista chiar și o toaletă specială unde se poate schimba scutecul bebelușului. Eh, la asta chiar nu mă gândisem înainte să urc în avion. Aveam la mine de toate, bineînțeles, dar nu mi-am pus problema de locul în care urma să-i schimb. Ia uite cum avem mereu lucruri noi de învățat.
– Important –
În principiu, fiecare companie aeriană include în prețul biletului și transportul căruciorului. Unele, în schimb, te obligă să ai un cărucior care intră în spațiul de bagaje de deasupra capului din avion. Din fericire, nu și Fly Dubai. Ei erau dispuși să ne primească inclusiv cu căruciorul nostru de gemeni. În orice caz, e important să ne documentăm bine înainte de a pleca spre aeroport. Ca să aflu toate aceste detalii, eu am dat un telefon direct la Fly Dubai, iar ei m-au lămurit. Dacă avem un cărucior mic, care se pliază, îl acceptă ca bagaj de mână, dacă avem un cărucior mare, va fi trimis la cală.
Un alt detaliu important și favorabil, totodată, e faptul că în fiecare aeroport există o intrare separată pentru familiile cu copii și implicit cărucioare. Așa că, adio stat la coadă pentru security check. În general e gol, așa cum am prins și noi, dar să spunem că uneori poți să mai ai o familie, maximum doua înainte. Deci, surprinzători, merge treaba mult mai repede atunci când ai copii.
În ceea ce privește prețul biletului, fiecare companie taxează diferit copiii până în doi ani. Într-adevăr, ei nu plătesc un bilet propriu zis, dar există, totuși, taxe de aeroport pe care trebuie să le plătim pentru ei. Spre exemplu, dacă bine îmi amintesc, noi am plătit 25 euro pentru fiecare copil.
Cazarea:
Noi am închiriat pentru prima vacanță un apartament absolut superb, în cea mai populară zonă de plajă de la ei și anume Jumeira Beach. Apartamentul a fost amplasat extrem de bine, la fix 2 minute de plajă și de toate atracțiile din zonă. A avut 3 camere, 3 băi și un balcon cu o priveliște de vis. Ne-a costat 5000 lei pentru 7 nopți, comunicarea cu ei a fost excelentă și îi recomandăm cu mare mare drag. Dacă sunteți în cătarea unei cazări în Dubai și aveți încredere în gusturile noastre, găsiți apartamentul chiar aici.


Am ales să închiriem un apartament strict pentru copii. Cred că ne era imposibil să-i ținem o săptămână într-o cameră de hotel, oricât de mare ar fi ea. Ai mei copii sunt tare energici, iar apartamentul de 100mp a fost exact ce au avut nevoie.
În plus, am avut o bucătărie care ne-a scos din încurcătură atunci când copiii nu voiau să mănânce mâncarea de la restaurantele din zonă, dar vorbim despre mâncare puțin mai jos.
Mâncarea:
Noi iubim mâncarea lor tradițională. Aș putea relaxată să trăiesc o viață întreagă cu hummus, falafel, supă de linte și baba ghanoush. Copiii, în schimb, n-au fost atât de deschiși spre bucătăria arăbească. Așa că, dimineața am profitat de bucătăria apartamentului nostru pentru a le pregăti ceea ce știam că le place. Apropo de asta, am postat de curand pe blog 3 variante de mic dejun pentru bebe. Sper să le încercați și să vă placă.

În rest, copiii au mâncat multe fructe, paste de la un restaurant absolut superb pe care îl aveam la parterul blocului nostru și au încercat chiar și câteva sortimente de pizza. Am gătit și noi de vreo două ori în apartament, dar cam atât. Dacă ajungeți prin zona, vă recomand să luați masa la Eggspectation, Catch 22 sau Buono Buono. Sunt la doi pași de Jumeira Beach Residence și se mănâncă foarte bine. În plus, au mereu la dispoziție desene, creioane de colorat și chiar jucării pentru copii. E mult mai ușor să luăm masa când cei mici au activitate.
Un restaurant care pe noi ne-a dat pe spate și ne-a oferit cea mai frumoasă experiență din Dubai a fost CE LA VI. Este la etajul 54. Atat am avut de spus.

Activitați cu copiii
Sunt o mulțime de activități pe care le puteți face în prima vacanță împreună cu cei mici, cu atât mai mult cu cât ei sunt mai mari de un an. Am să vă povestesc ceea ce am reușit noi să vizităm și să descoperim împreună cu gemenii noștri.
În primul rând am fost la Dubai Aquarium & Underwaterzoo. Copiii au fost de-a dreptul fascinați. La un moment dat fugeau în patru labe și încercau să prindă peștișorii. A fost tare plăcut să văd că se distrează și a meritat din plin să ajungem acolo.
Am ajuns și la The View at the Palm. Un loc în care am îmbinat utilul cu plăcutul. Copiii au fost foarte încântați de prezentarea luminoasă a locației. Dacă o să ajungeți acolo, o să înțelegeți despre ce vorbesc. Am urcat până la 240 m deasupra faimosului The Palm. Acolo am petrecut câteva minute bune admirând priveliștea. Noah nu se mai dezlipea de pereții de sticlă și era cu gura până la urechi.

Dubai Safari Park a fost o altă activitate, dar care n-a avut deloc succes în cazul nostru. În primul rând pentru că Noah a căzut și s-a lovit destul de rău la cap, ceea ce ne-a stricat tot cheful de a mai rămâne acolo. În al doilea rând pentru că e foaaaarte mare și a fost foaaarte cald. Nu e în niciun caz de mers cu copii atât de mici și într-o zi atât de călduroasă. Cred că e un loc pe care îl vezi într-o zi întreagă și trebuie să fii pregătit pentru asta. Copiii n-au avut răbdare să se plimbe atât de mult, iar căldura a făcut vizita noastră la Safari Park un fiasco total. În schimb, au avut o conversație tare interesantă cu un cimpanzeu. Click aici dacă vrei să vezi despre ce este vorba.
Am petrecut serile prin Dubai Marina, am ajuns bineînțeles și în Dubai Mall, unde nu doar că poți să te pierzi, dar nu îți ajunge o zi să-l descoperi. La plajă am fost doar în zona Jumeira. Sunt multe activități pe care noi nu am apucat să le descoperim, în primul rând din cauza căldurii, în al doilea rând din cauza programului de somn al copiilor. Ei încă dorm câte două reprize de somn pe zi, iar asta ne-a limitat destul de mult.

Nota:
Toate biletele le-am cumpărat online, cu ajutorul aplicației „Headout”. Prețurile sunt mai mici atunci când le cumpărăm online și nu mai stăm la coadă, ceea ce e absolut superb.
Dragilor, așa a arătat prrima vacanță pentru noi. Dacă am uitat ceva, mă găsiți pe Instagram. Aștept cu drag întrebările voastre.
Instagram – Raluca Onuc
Citește și:
UNICĂ VS GEMELARĂ – SĂPTĂMÂNA 20 DE SARCINĂ