Unică vs Gemelară – Săptămâna 32 de sarcină

Săptămâna 32 a venit cu niște dureri aproape insuportabile de lombar. Nopțile sunt tot mai lungi, cu multe treziri nocturne și uneori insomnii.

Ultimele săptămâni sunt cele mai grele. Deși credeam că le-am trăit pe toate în sarcina gemelară, aceste dureri de lombar m-au luat total pe nepregătite. Am avut și înainte de a fi mamă dureri de spate, dar ca acestea, niciodată. Sunt foarte puternice și înțepătoare. Fiecare pas pe care îl fac pare să-mi rupă câte o vertebră. La sfatul vostru, am început să fac câteva exerciții de stretching și surprinzător mi-au făcut bine. Durerea n-a dispărut niciodată, dar uneori e cât de cât suportabilă. Alteori, simt pur și simplu că îmi dau lacrimile.

Nopțile sunt lungi acum. Mă trezesc de foarte multe ori, ba din cauza durerii, ba să merg la toaletă, ba că se mai trezește câte un copil. Mai mult decât atât, începe să-mi fie greu să adorm la loc. Și uite așa îmi verific telefonul în toiul nopții și mă trezesc că a trecut o oră de când îl butonam.

Unică vs Gemelară

Comparativ cu săptămâna 32 din sarcina gemelară, lucrurile merg mult mai bine. Nu sunt imobilizată la pat, deși uneori mi-aș dori asta măcar pentru câteva ore, hai fie două zile. Colul este încă lung, deci nu există niciun risc de naștere prematură. Isaac este poziționat de multă vreme cu capul în jos, așa că șansele să nasc natural sunt foarte mari, iar asta este tot ceea ce contează pentru mine acum.

Evoluția sarcinii

În săptămâna 32 de sarcină, Isaac avea 2200 gr. Ușor peste greutatea medie, dar asta nu este nicidecum o problemă. E un semn că se dezvoltă foarte bine, ceea ce mă bucură enorm. Drept e că nu mi-aș dori să ajungă la 4 kg. N-ar fi nici prea indicat, având în vedere că am uter cicatricial, dar simt că de data asta totul va fi exact așa cum îmi doresc.

La ultima întâlnire cu dr-ul meu, am discutat câteva aspecte legate de naștere, printre care și despre întârzierea tăierii cordonului ombilical. Având în vedere că eu am RH-ul negativ și nu avem de unde să știm ce tip de RH are bebe din burtică, nu credeam că e o idee bună să-l lăsăm să pulseze. Ei bine, se pare că avantajele clampării tardive a cordonului sunt mult mai mari decât dezavantajele.

De ce să întârziem tăierea cordonului ombilical

Transferul de sânge placentar este extrem de important pentru copil. El poate asigura o creștere de 40% a cantității de sânge din organismul bebelușului și o creștere de 60% a celulelor roșii. Tot transferul durează aproximativ 20/25 de minute după expulzie. Ce facem în tot acest timp? Ne punem copilul la sân, piele pe piele și ne bucurăm de prima noastra întâlnire. Acest transfer de sânge scade drastic riscul de anemie cu deficit de fier.

La prima sarcină, eu n-am avut ocazia de a petrece aceste minute magice lângă copiii mei. Nu-mi mai amintesc nimic, cu toate că am făcut o anestezie epidurală. Știu doar că m-am trezit la vreo șapte ore după operație și am găsit în telefonul meu câteva poze cu copiii. Atunci îi văzusem prima dată, iar prima noastră întâlnire a fost la 30 de ore după naștere.

O traumă! Așa pot să descriu prima naștere pentru mine. De aceea îmi doresc atât de mult ca de data aceasta lucrurile să fie total diferite.

INSTAGRAM: RALUCA ONUC

Citește și:

UNICĂ VS GEMELARĂ – SĂPTĂMÂNA 31 DE SARCINĂ

UNICĂ VS GEMELARĂ – SĂPTĂMÂNA 30 DE SARCINĂ

UNICĂ VS GEMELARĂ – SĂPTĂMÂNA 29 DE SARCINĂ

UNICĂ VS GEMELARĂ – SĂPTĂMÂNA 28 DE SARCINĂ

Articole recomandate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.