Să alăptezi exclusiv nu e deloc ușor, dar merita orice sacrificiu. Sunt la a doua experiență în alăptare, dar abia acum am înțeles ce înseamnă copil hranit “la cerere”.
Fiecare femeie are, probabil, idealurile ei în ceea ce privește experiența ca mamă. Ale mele au fost să nasc natural și să alăptez exclusiv. Abia acum, la a doua sarcină, am reușit să le bifez. Isaac s-a născut natural, fără epidurală sau alte medicamentații. N-a primit niciun strop de lapte praf în spital și a fost alăptat încă din prima oră de viață.
În prezent, lucrurile merg bine în ceea ce privește alăptarea, dar până să ajungem aici n-a fost deloc ușor, iar în articolul de azi vreau să vă povestesc de ce.
Lactație întârziată
Deși am născut natural de data asta, lactația mi-a pornit destul de greu. Prima săptămână cu Isaac a fost cea mai grea săptămână de când sunt eu mamă. Gemenii erau geloși, mă respingeau în marea majoritate a timpului, iar eu sufeream enorm. Cel mai probabil, întârzierea lactației mele a fost pe fond emoțional. Abia după ce copiii au început să se poarte cât de cât normal, lactația mi-a pornit. În tot timpul acesta, să-l hrănesc pe Isaac a fost o adevărată provocare. Îl țineam la sân aproape non-stop, inclusiv noaptea. Mânca, cel mai probabil, puțin și des, motiv pentru care reprizele de somn erau, evident, scurte. După ce a venit lăpticul, totul s-a schimbat. Isaac mânca bine și dormea în reprize de câte 3/4 ore. Eu aveam timp să mă joc cu gemenii, deci toată lumea era fericită.
Capcana „nu am lapte suficient”
Experiența alăptării gemenilor a fost una ușoară. Am avut lapte din belșug pentru un singur copil, dar nu chiar suficient pentru doi.
Născând din nou, am avut o bună perioadă de timp așteptarea să produc la fel de mult cum o făceam atunci, doar că Isaac, cel mai probabil, nu are nevoie de atât de mult lapte, momentan.
Așa că am intrat în capcana “nu am suficient lapte”. Nu-mi simțeam sânii la fel de plini cum se întâmpla înainte, nu îmi pătam hainele, nu ma trezeam noaptea din cauza sânilor plini. Isaac a avut și el cateva reprize de plâns pe care cu greu am reușit să le potolesc, așa că verdictul „plânge de foame” a fost foarte ușor de pus. Așadar, am început să iau suplimente pentru stimularea lactației.
Sunt foarte multe femei care intră în această capcană și în disperare de cauză ajung să le dea lapte praf bebelușilor, de aceea cred că trebuie să menționez un lucru foarte important.
Câtă vreme copilul pune în greutate și udă scutece, primește suficient lapte!
Suplimente alimentare
Suplimentele pentru stimularea lactației ajută. Sunt o mulțime de variante pe piață, dar eu am încercat să aleg întotdeauna variante cât se poate de naturale. Chiar și ceaiurile de lactație ajută. Am avut zile în care beam chiar și 6/7 căni pe zi și au funcționat. Am băut ceai Fares, Lola&Lykke® pe care îl găsiți la Mama Boutique și Humana.
Până acum eu am încercat More Milk Plus de la Motherlove, Galafor Forte, Schinduf de la Secom, Lecitină de la Secom, Ruta Caprei și Oligobs.
Problema este că nu e suficient să ne îndopăm de pastile. Trebuie să alăptăm mult.
Dacă alăptăm, ne hrănim cât de poate de nutritiv și bem suficientă apă, aceste suplimente funcționează. Dacă avem un stil de viață haotic, dacă nu ne hrănim cum trebuie și dacă nu bem suficiente lichide, simplul fapt că luăm aceste pastile nu ne va ajuta prea mult.
- În prezent iau 4 pastile de Ruta Caprei pe zi.
Alăptarea gemenilor vs Alăptarea lui Isaac
Mi-am dat seama că nu mai trebuie sa compar experiența de alăptare a gemenilor cu experiența de alăptare a lui Isaac. Lucrurile stau total diferit acum. Nu trebuie sa mai produc atât de mult lapte, deci nu mai e cazul să mă stresez.
Așa că am renunțat la pompa de muls, am renunțat la biberoane și lactația mea s-a îmbunătățit considerabil.
Alăptarea este cea mai buna metodă de a-ți crește producția de lapte
Din păcate, atunci când alăptăm rar și pompam o data la 3/4 ore, riscăm să ne pierdem lactația.
Practic, dacă nu alăptăm, trebuie să pompăm o dată la 2/3 ore. În felul ăsta menținem lactația.
Așadar, am înțeles că ceea ce trebuie să fac este să mă relaxez și să-mi alăptez copilul cât mai mult posibil.
Greva suptului
Trecând peste „problemele” cu producția de lapte pe care am reușit să le rezolv, să vorbim puțin despre greva suptului.
A fost cel mai lung și greu episod de cand sunt mama lui Isaac. Am fost pe punctul de a renunța de foarte multe ori la alăptat, ba chiar membri din familia mea mi-au sugerat de câteva ori să o fac, văzând cât de tare mă chinuiam.
Isaac a refuzat sânul în 95% din cazuri și tot la fel de des biberonul. Așadar, am ales să discut cu un consultant în lactație. Mi-a recomandat să continui alăptarea, dar să o fac în timp ce el este semi adormit sau chiar doarme.
Am făcut asta timp de patru luni și a fost extrem de greu. Trebuia să-l adorm nemâncat, ceea ce e mai mult decât dificil. După ce adormea, îl hrăneam. Apoi trebuia trezit ca să eructeze și tot așa. Se întâmpla de multe ori să nu reușesc să-l alăptez nici măcar în somn, așa că îl lăsam să doarmă nemâncat. Se trezea după 30 de minute lihnit probabil și mânca de parcă nu ar fi trecut niciodată prin grevă.
Au fost multe zile și nopți în care plângea isteric, iar eu nu reușeam să-l liniștesc nici măcar cu suzeta, dar am continat să sper că lucrurile se vor rezolva și așa a fost.
După patru luni în care deja mă obișnuisem cu situația, Isaac s-a liniștit. A început să accepte sânul, iar acum mănânca ca orice copil, de fiecare dată când se trezește și înainte de culcare.
Concluzia
Concluzia e simplă. Fiecare copil e diferit și fiecare experiență e diferită. E important să nu renunțăm, să continuăm să învățăm, să ne documentăm și să facem tot ce ne stă în putință ca puișorii noștri să primească cea mai prețioasă hrană. Vă recomand din suflet să citiți Ghidul de alăptare a lui Jack Newman, să apelați cu încredere la consultanții în lactație și nu uitați de consultanța gratuită pe care o puteți avea, sunând la 07alăptare.
Citește și:
PURE BABY SPA – UN VIS ÎMPLINIT
[…] LĂPTAREA – A DOUA EXPERIENȚĂ […]