10 motive pentru care am ales BLW pentru copiii mei

Încă din primele minute de la naștere, copilul știe să prindă sânul și să se hrănească singur. De ce n-ar putea să facă la fel și la 6 luni?

Nu mi-aș fi imaginat niciodată, înainte de a deveni mamă, că un copil atât de mic este capabil să facă atât de multe lucruri, singur. Am rămas surprinsă să-l văd pe Noah la un an și jumătate, ținând perfect un pix în mână. Ezra știa să coboare singur din pat, pe când avea doar opt luni. Urcau și coborau scările, fără ajutor, chiar și înainte de a învăța să umble. Copiii sunt extraordinar de deștepți și extraordinar de îndemânatici. Trebuie doar să le permitem să învețe, să încerce și să exploreze.

De ce am ales BLW? Pentru că am încredere în copiii mei și vreau să aibă și ei!

Ce este BLW?

Autodiversificarea înseamnă să-i permiți copilului să aleagă singur cât și ce vrea să mănânce. Înseamnă să-i oferi un loc la masa familiei și să-i permiți să se hrănească singur, chiar și de la vârsta de 6 luni. Hrana este oferită în diverse forme și texturi, în așa fel încât ea să poată fi ținută în mână, cu ușurință de copil. În BLW nu există reguli sau instrucțiuni legate de ordinea în care îi dai primele alimente copilului și vă explic și de ce.

Cu ce alimente începem?

Atâta vreme cât am așteptat semnalele clare ale copilului că este pregătit să mănânce mâncare solidă (stă în fund măcar câteva secunde fără niciun ajutor, prinde lucrurile și le bagă în gură, mestecă jucăriile), putem începe cu orice aliment, sănătos și nutritiv, desigur.

Obiceiul de a-i hrăni pe copii pe baza unei scheme și cu o mulțime de reguli, provine de acum mulți ani, când copiilor li se oferea mâncarea solidă încă de la vârsta de 3/4 luni. În realitate, la 6 luni, sistemul digestiv al copilului este mult mai matur. Așa că, interdicțiile sunt absolut inutile, atâta vreme cât nu există istoric de alergii în familie sau alte afecțiuni.

Mai mult decât atât, OMS recomandă introducerea cât mai devreme a alimentelor cu potențial alergen ridicat.

10 motive pentru care eu am ales BLW
  1. Îl las pe copilul meu să cunoască alimentele, înainte de a le mânca

Având în vedere că până la un an laptele matern va fi principala lui sursă de hrană, pentru mine nu este atât de important ca el să golească farfuria. E mult mai important să exploreze și să descopere fiecare aliment. Îi dau voie să se joace cu alimentele și îi permit să-și urmeze instinctul. Vreau ca el să decidă singur dacă vrea să mănânce sau nu.

2. Autodiversificarea dezvoltă masticația

Mestecatul este o etapă extrem de importantă în dezvoltarea lor. Chiar dacă nu au încă dinți, bebelușii pot mesteca mâncarea. Acest proces le dezvoltă mușchii faciali, ceea ce îi va ajuta foarte mult mai târziu, în vorbire. În cazul copiilor hrăniți cu piureuri, masticația se dezvoltă mai târziu, asta pentru că ei trebuie doar să înghită. Astfel, pot avea dificultăți sau chiar întârzieri în vorbire.

3. Își îmbunătățește coordonarea

Copilul începe să învețe ce înseamnă coordonare în jurul vărstei de 6 luni. Atunci își deschide pumnul și încearcă să prindă un obiect sau un aliment de pe masă și să-l ducă la guriță. Este foarte important ca acest proces să nu fie întrerupt.

4. Învață să aibă încredere în el

Copiii învață să se târască, iar apoi să umble, singuri. Indiferent cât am insista noi, ei fac asta abia atunci când sunt pregătiți să o facă. Povestea ar trebui să fie identică și în cazul mâncării. Atunci când copilul este pregătit, va începe să mănânce singur. Să reușească această performanță, la fel ca toți ceilalți membri ai familiei, îi va crește considerabil încrederea și stima de sine. Odată ce își dă seama că mâncarea din farfurie ține și de foame, copilul va avea încredere în propria judecată. Așadar, în viitor va fi un copil care va fi interesat să încerce lucruri noi și nu va renunța atunci când lucrurile nu vor ieși de la început așa cum și-ar dori.

5. Luăm masa împreună, de la mic la mare

Chiar dacă este doar la început, bebelușul merită și el un loc la masa familiei. Acesta e unul dintre motivele pentru care nu am cumpărat un scaun cu măsuță integrată. Vreau ca bebelușul meu să mănânce la aceeași masă cu noi. Astfel, el ne va putea analiza în timp ce mâncăm și va fi din ce în ce mai dornic să folosească, într-un final, și tacâmurile. Mai mult decât atât, socializarea din timpul mesei este și ea foarte importantă. Eu, personal, ador să stăm toți la aceeași masă. E un prilej extraordinar de a sta în povești și de a-i asculta pe copii.

6. Autodiversificarea nu grăbește înțărcarea

Până la un an, laptele va fi principala lui sursă de hrană, de aceea în BLW nu există grabă. Fiecare copil are propriul său ritm și nu ar trebui să existe un deadline în ceea ce privește introducerea celor trei mese. El va mânca atunci când va dori și cât va dori. Asta prelungește de cele mai multe ori înțărcarea, dar laptele matern oferit pe termen lung are o mulțime de beneficii, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

7. Copilul învață să-și controleze apetitul

Atunci când un copil este hrănit cu lingurița, ajunge de cele mai multe ori să mănânce mai mult decât ar avea el nevoie. Un copil care se hrănește singur, în schimb, se va opri din mâncat atunci când hotărăște el și nu va pica în extrema supraalimentării. Astfel, prevenim obezitatea la vârsta adultă.

8. Fără pretențioși la masă

De regulă, un copil care este lăsat să mănânce singur, în propriul său ritm, nu va fi un copil pretențios. Nu va face nazuri la masă și nu vom fugi după el prin casă cu bolul de ciorbă după noi.

9. Copilul își dezvoltă abilitățile senzoriale

Să-i permitem copilului să descopere mâncarea cu propriile mânuțe, nu înseamnă doar mizerie. Înseamnă să-l încurajăm pe copil să își dezvolte abilitățile senzoriale. El va descoperi culori noi, gusturi noi, texturi noi. Va învăța ce înseamnă cald și rece, lipicios sau lichid. Într-adevăr, vom avea nevoie de un timp în plus pentru a face curățenie, dar eu zic că merită acest sacrificiu.

10. Siguranța

Teama de înec unul dintre motivele principale pentru care părinții se tem de autodiversifare. Este foarte important de știut că atunci când un copil tușește, înseamnă că face față situației și n-ar trebui să intervenim. Un copil care se îneacă este întotdeauna un copil silențios. Înainte de a începe autodiversificarea trebuie să știm să facem diferența între gag și înec. Bebelușii au reflexul de vomă foarte aproape de vârful limbii. Pe măsură ce cresc, acest reflex se mută tot mai în spate, ca într-un final să ajungă în gât, exact ca în cazul adulților.

Lăsându-l pe copil să mănânce singur, el va învăța care sunt alimentele pe care le poate mânca în siguranță. Învață să înghită și să nu introducă prea multă mâncare în gură. Acest exercițiu este foarte important dacă este făcut încă de la început și va scădea drastic riscul de înec. Pe când, un copil hrănit cu piureuri își va dezvolta mult mai târziu aceste abilități, iar riscul de a se îneca va crește, chiar și la o vârstă mai înaintată. Cu cât un copil învață mai devreme să mănânce corect, cu atât ne asigurăm că va fi în siguranță chiar și atunci când noi nu vom fi lângă el.

Cam astea sunt motivele pentru care eu am ales să nu le dau piureuri copiilor mei. Dacă sunteti curioși cum se descurcă băieții mei la masă, vă invit să mă urmăriți și pe Instagram, acolo unde postez zi de zi câte puțin din viața și activitățile noastre.

Instagram – Raluca Onuc

Citește și:

AUTODIVERSIFICAREA – PRIMELE ALIMENTE

BRIOȘE CU BANANE ȘI UNT DE ARAHIDE

TREI VARIANTE DE MIC DEJUN PENTRU BEBE

Articole recomandate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.