Stimularea lactației este una dintre cele mai frecvente griji pe care le are o mamă. Am trecut și eu prin asta,dar am aflat secretul.
Isaac este al treilea copil pe care îl alăptez, dar primul pe care am reușit exclusiv. Pe gemeni i-am alăptat până la 11 luni. Totuși, în ciuda eforturilor mele, a fost nevoie să le dau și completare.
Nu sunt împotriva laptelui praf, la fel cum nu sunt nici împotriva suzetei sau a incubatoarelor. Sunt chiar recunoscătoare că avem atât de multe ajutoare în ziua de astăzi. Totuși, cred că ele trebuie folosite doar atunci când avem, cu adevărat, nevoie de ele. Incubatoarele au fost create pentru copiii a căror mamă nu mai este sau pur si si simplu nu are cum să fie lângă bebelușul ei, din motive medicale. În cazul în care mama este sănătoasă, niciun incubator din lumea asta nu îi va aduce copilului un beneficiu mai mare decât să stea piele pe piele pe mama lui.
Suzetele sunt o salvare atunci când copilul este extrem de agitat și nu reușește să se calmeze. Dar eu am evitat să-i las pe copiii mei cu suzeta în gură când se joacă, când se plimbă, când dorm, când fac baie sau în toate aceste situații la un loc.
Același lucru se aplică și în cazul laptelui praf. Laptele praf este o salvare pentru multe dintre noi, dar cred că acest supliment n-ar trebui să înlocuiască total laptele matern. Excepție fiind situația în care mama are o problemă și nu poate alăpta. Susțin din toată inima ca un bebeluș să primească lapte matern, chiar dacă nu exclusiv, până când împlinește cel puțin 6 luni.

Laptele matern este singurul care contribuie la dezvoltarea sistemul imunitar al copilului
După ce l-am născut pe Isaac, lactația mi-a întârziat mai bine de o săptămână, pe fond emoțional. Timp de 4 luni și jumătate a fost în greva suptului. Nu reușeam să-l alăptez decât în somn. Am făcut mastită și am avut canalele blocate de zeci de ori în ultimele 7 luni. Experiența alăptării lui Isaac a fost una foarte grea, până de curând. O mamă trece printr-o mulțime de greutăți. Motherhood-ul ne exploatează la maximum și există o presiune pe umerii noștri care se transmite din generație în generație. Din păcate, nu este constructivă și ne face de multe ori să renunțăm înainte de a fi încercat suficient.
Ceea ce am învățat eu de când sunt mamă este că trebuie să excludem din viața noastră orice prejudecată. Să facem lucrurile pentru că așa vrem și așa știm noi că e mai bine. Regula de bază, însă, este să ne documentăm, înainte de a lua orice decizie.
Stimularea lactației
Și acum să vă spun ce am făcut eu pentru a-mi mări producția de lapte matern, atunci când cei din jurul meu mă sfătuiau să renunț.
1. Alăptarea
Problemele de lactație se rezolvă de cele mai multe ori alăptând. Să ții un nou-născut la sân aproape non-stop e epuizant, știu. Cu atât mai mult cu cât nu este singurul copil din familie. Totuși, în primele luni de viață, un bebeluș nu are nevoie de nimic altceva în afară de a sta la pieptul mamei. Specialiștii sunt, de cele mai multe ori, îngrijorați de situațiile în care un nou-născut doarme în reprize prea lungi, decât de unul care vrea să stea non-stop la sân.
2. Pomparea
Atunci când produceam puțin, consultantul în lactație mi-a recomandat să pompez după fiecare alăptat. Am experimentat chiar eu acest secret și funcționează. Este foarte important ca sânul să fie complet gol după alăptare. În felul acesta transmitem semnale clare că avem nevoie de mai mult lapte.
3. Apa
Consumul de apă este extrem de important în stimularea lactației. Dacă, de regulă, bem 2L de apă pe zi, atunci când alăptăm trebuie să bem poate 3L sau chiar mai mult. Am avut perioade în care consumam puțină apă, iar producția de lapte a fost grav afectată. Atunci când eram atentă să măsor paharele de apă pe care le beau, aveam o lactație stabilă.
4. Mâncarea
Tot din proprie experiență va spun că atunci când nu ne hrănim corespunzător, lactația noastră are de suferit. Am avut zile în care am fost atât de prinsă cu cei mici încât pur și simplu nu am apucat să mănânc. În loc de 3 mese pe zi, avem doar gustări pe fugă. În loc de un bol de ciorbă cu multe legume, ajungeam să mănânc doi biscuiți. Ei bine, pentru stimularea lactației trebuie să mâncăm. Prin alăptare pierdem în jur de 500 kcal pe zi. Așadar, aceste calorii trebuie suplimentate în alimentația noastră cu mâncare cât se poate de nutritivă.
5. Suplimentele de alăptare
Pe mine m-au ajutat atât la prima experiență de alăptare, cât și la a doua. Suplimentele de alăptare functionează, dar trebuie să știm cum să le folosim. Am ales să folosesc doar suplimente pe bază de plante, excepție fiind o perioadă de o lună în care, din disperare, am ajuns să folosesc Motilium, dar hai să vorbim despre fiecare în parte.
Ruta Caprei
Ruta Caprei este suplimentul pe care îl iau în momentul de față de aproape două luni și care mi-a oferit cele mai wow rezultate. Am început să produc o cantitate de lapte aproape dublă de când îl folosesc și chiar să măresc considerabil stocul de lapte de la congelator. Doza recomandată este de 1 pastilă de 4 ori pe zi, dar eu am văzut rezultate mult mai bune dacă iau 2 pastile de 2 ori pe zi.
Schinduf
Am folosit Schinduf de la Secom mai bine de 7 luni, în perioada în care îi alăptam pe gemeni. Am avut rezultate extraordinar de bune, motiv pentru care nu l-am schimbat niciodată, în perioada aceea. Produceam în medie 700/800 ml/zi. Doza de început recomandată este de 3 pastile de 3 ori pe zi. Să nu vă speriați dacă mirosiți altfel după ce începeți să consumați schinduf regulat. În cazul în care nu se întâmplă asta, înseamnă că trebuie să măriți doza. Pentru rezultate sigure, pastilele de schinduf trebuie luate încă din primele zile după naștere.
More Milk Plus
More Milk Plus este un complex de plante care susține stimularea lactației. Conține schinduf, schinel, frunză de urzică, semințe de fenicul. Pe grupurile de mămici veți afla o mulțime de recenzii legate de acest produs. Este foarte folosit, dar rezultatele lui variază. Unele mămici spun că este extraordinar, altele că nu văd diferențe semnificative, cum este și cazul meu. Am luat More Milk Plus o bună perioadă de timp, după ce l-am născut pe Isaac. Mi-a mărit cantitatea de lapte, dar nu extraordinar.
Motilium
Motilium conține o substanță numită domperidonă. La bază, acest medicament se prescrie pentru gastropareză și reflux. Studiile, însă, au demonstrat că această domperidonă mărește considerabil nivelul de prolactină din corp. Domperidona este folosită inclusiv de mamele adoptive care vor să-și pornească lactația. Ei și chiar dacă vi se pare o nebunie, acest lucru este posibil. Pentru a avea efect, doza minima recomandată este de 3 pastile de 3 ori pe zi.
Consultantul în lactație cu care țineam eu legătura mi-a recomandat 3 pastile de Motilium pe zi. Evident, nu au avut efect. De aceea este atât de important să ne documentăm înainte de a lua decizii importante. Motilium este un medicament și înevitabil cauzează modificări în organismul nostru care pot duce la efecte secundare nedorite.
Consultantul în alăptare
Un lucru extrem de important este să ținem legătura cu un consultant în alăptare. Acesta ne va putea învăța să atașăm corect copilul la sân și va putea verifica dacă acesta nu are vreo problemă care să-l împiedice să se hrănească.
În cazul în care nu aveți un consultant în orașul vostru, vă recomand din inimă să sunați la 07alăptare. Veți beneficia de un ajutor în alăptare, în mod gratuit.
Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman
Probabil cea mai bună investiție pe care o puteți face este să cumpărați cartea „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”. Din punctul meu de vedere, cred că orice mamă ar trebui să o aibă în casă și să o citească pagină cu pagină. Acolo veți găsi informații de valoare despre tot ce înseamnă alăptare și nu numai.
Deci, dragile mele, aceștia sunt pașii pe care eu i-am urmat pentru stimularea lactației. În prezent, produc mai mult decât suficient lapte pentru copilul meu, iar asta îmi oferă o stare de liniște. O mamă liniștită va avea întotdeauna un copil liniștit.
Dacă vreți să ne împărtășim experiențele, vă invit cu drag să mă urmăriți și chiar să-mi scrieți pe Instagram. Acolo sunt prezentă zi de zi și îmi dau toată silința să răspund mesajelor voastre.
Instagram – Raluca Onuc